Home

Achtergrond 173 x bekeken

Stijgende olieprijs treft vooral VS

China en India zijn verantwoordelijk voor 70 procent van de toegenomen vraag naar olie, zo stelde het Internationaal Energie Agentschap (IEA) deze week vast. Die helpt de olieprijs snel richting de 100 dollar (68 euro).

De ongedurige Noordzee hielp eveneens een handje. Dankzij de kredietcrisis is olie tevens een populair want 'veilige' belegging geworden.

Rond 2010 haalt China volgens het agentschap de VS in als grootste gebruiker van energie. Ook India maakt zijn opwachting: daar zijn nog 400 miljoen mensen uitgesloten van elektriciteit. De economische expansie van de toekomstige grootmachten leidt ertoe dat over 25 jaar de CO2uitstoot is toegenomen met 57 procent.

Fatih Birol, die de World Energy Outlook mede opstelde, gelooft dat de Westerse wereld nog 5 tot 10 jaar heeft om de 'onhoudbare en ongezonde' situatie te vermijden. Zijn recept voor genezing is niet het opdringen van een gelijkwaardige behandeling voor deze landen in het Kyoto Protocol maar juist het actief ondersteunen van alternatieve brandstof in deze landen. China en India hebben in hun ogen recht op dezelfde industriële ontwikkeling die het Westen en Japan rijk maakte.

Bovendien moet Opec nog eens dagelijks 700.000 vaten van 159 liter extra produceren. Eerder besloot Opec reeds onder Amerikaanse druk de productie op te voeren met een half miljoen vaten per dag.

Met name voor Amerikaanse grootgebruikers van olie neemt het prijsniveau schrikbarende vormen aan. De 100-dollar-grens werd deze week in Texas en het Verre Oosten bijna bereikt. Volgens verschillende analisten is het eind deze week zover.

Europa bevindt zich in een luxe positie. De schijnbaar eindeloze val van de dollar doet agrarische exporteurs van met name sierteelt pijn, maar de kosten van transport en het gebruik van machines wordt aanzienlijk goedkoper. Olie wordt immers nog altijd voor meer dan 90 procent in dollars verhandeld.

De Chinese vice-voorzitter van het parlement maakte bekend haar enorme valutareserves, na Japan de grootste ter wereld, verder te concentreren op de euro. Al snel bereikte de dollar een nieuw dieptepunt van 1,47 dollar per euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.