Home

Achtergrond 159 x bekeken

Steekspel vakbond en Unilever nog gaande

Het steekspel tussen vakbond FNV Bondgenoten en voedingsmiddelenconcern Unilever is nog gaande.

Hoewel dinsdag een akkoord werd bereikt over een nieuwe cao, lag de productie in de fabrieken in Loosdrecht en Delft vandaag nog altijd stil. Bovendien hebben de twee partijen een verschillende kijk op het bereikte akkoord.

Lucas Vermaat van FNV Bondgenoten noemt het akkoord "de moeite waard'', maar wil eerst een handtekening van Unilever zien. Hoe eerder het bedrijf zijn handtekening zet, hoe eerder het werk kan worden hervat, aldus de vakbondsbestuurder. Unilever heeft "goede hoop dat in de loop van de middag de handtekening wordt gezet'', zei een woordvoerster vandaag.

Vermaat meent dat Unilever een verkeerde voorstelling van zaken geeft over het akkoord dat is bereikt. "Unilever doet alsof de sluiting van drie fabrieken in Nederland al vaststaat, maar het is afgesproken dat de ondernemingsraden in samenwerking met de vakbonden alternatieve plannen kunnen gaan ontwikkelen om de fabrieken open te houden.''

"Hier is sprake van een misverstand'', pareert de zegsvrouw van Unilever. "Wij zijn voornemens de fabrieken te sluiten en zijn dus bezig met de gebruikelijke adviesprocedures bij de ondernemingsraden. Die kunnen alternatieven aandragen en dan kijken we ernaar. Maar voor ons staat de sluiting vast.''

De aankondiging van Unilever over de sluiting van de fabrieken in Delft, Loosdrecht en Vlaardingen leidde, in combinatie met het vastlopen van de cao-onderhandelingen, tot een wekenlage staking.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.