Home

Achtergrond 233 x bekeken

Staatssecretaris wil octrooibox verruimen

Staatssecretaris De Jager omarmt het voorstel van twee Kamerleden om de octrooibox te verruimen voor ondernemers die doen aan research & development. Hij neemt dit voorstel over in een nota van wijziging op het Belastingplan.

De Jager in de nieuwsbrief: ‘Ik ben enthousiast over het voorstel van Jules Kortenhorst (CDA) en Paul Tang (PvdA). Zij stellen voor om de octrooibox te verruimen met immateriële activa die voortvloeien uit een erkend R&D-project (in overheidsjargon de WBSO genoemd). De octrooibox wordt hierdoor toegankelijker voor het midden- en kleinbedrijf. Een amendement hebben zij inmiddels ingediend. Ik ga dit voorstel zeker omarmen en zal het overnemen in een nota van wijziging, zodat de indieners zeker zijn dat het ook daadwerkelijk in de belastingwet terecht komt. Het voorstel is goed voor de innovatieve bedrijven.’

Het citaat van de staatssecretaris is echter niet compleet. Het voorstel van de Kamerleden behelst dat de immateriële activa waarvoor geen octrooi is verleend, maar die wel zijn voortgekomen uit een S&O-project, in aanmerking komen. Om het voorstel toe te spitsen op het midden- en kleinbedrijf en om het budget te beperken, is het boxtarief beperkt tot maximaal €400.000 per belastingplichtige per jaar. De kamerleden schatten de kosten op ongeveer €70 miljoen.

Agrocount.nl schreef over het oorspronkelijke voorstel voor de octrooibox op 15 oktober 2007. WBSO staat voor Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk.

Lees ook Nu octrooibox in de vennootschapsbelasting

Meer informatie Staatssecretaris enthousiast over voorstel verruiming octrooibox (ministerie van Financiën)

Meer informatie Amendement van Jules Kortenhorst (CDA) en Paul Tang (PvdA) van 8 november 2007

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.