Home

Achtergrond 205 x bekeken

Scholieren gooien eieren en vuurwerk

Ruim tweehonderd leerlingen protesteren op het Buitenhof, voor de poorten van het regeringsgebouw, in Den Haag. Kort daarvoor hadden leerlingen op het Binnenhof het gebouw van de Tweede Kamer bekogeld met eieren.

Rond 13.00 uur probeerden twee politieagenten te paard de leerlingen bij de ingang van het Binnenhof te verdrijven. De scholieren hielden zich tamelijk rustig, maar enkelen van hen reageerden baldadig op de agenten. Naast een dozijn eieren werd een stinkbom gegooid.

In Ede hebben zich vandaag enkele honderden scholieren verzameld op het Marktplein. Bij de demonstratie werd onder meer met vuurwerk en eieren gegooid. De politie heeft enkele aanhoudingen verricht, zo meldde een woordvoerder.

Op het Museumplein in Amsterdam zijn tussen 1.000 en 1.500 scholieren samengekomen om actie te voeren tegen de 1040-urennorm. De sfeer is grimmig. De politie heeft tenminste twaalf arrestaties verricht wegens openlijke geweldpleging. Twee agenten raakten gewond.
Rond 13.15 uur zette de politie het waterkanon in. De scholieren blijven echter op het plein hangen.

Op de Heuvel in Tilburg zijn ongeveer 250 leerlingen op de been. In Helmond ging een handvol jongeren de straat op. Volgens de politie verlopen de protesten rustig. In totaal zijn in Brabant Zuid-Oost ongeveer tien leerlingen aangehouden in de plaatsen Gemert, Eindhoven en Helmond. De scholieren werden gearresteerd wegens baldadigheid zoals het gooien van eieren en blikjes.

Scholieren van de Winkler Prins Scholengemeenschap in Veendam wilden vandaag wel protesteren tegen de 1040 urennorm, maar konden niet. Een geplande scholierenactie in de Groningse plaats werd door docenten voorkomen. Deze sloten de hekken van de school, waardoor de leerlingen het schoolplein niet af konden.

Op het Canadaplein in Alkmaar hebben ongeveer driehonderd scholieren vanmorgen geprotesteerd tegen de 1040 urennorm. De leerlingen gooiden met eieren, vuurwerk en rookbommetjes.

In Amersfoort zorgen tientallen scholieren voor onrust. De jongeren lopen tussen het station en het stadhuis. Rond het station ontstond een gevaarlijke situatie door de aanwezigheid van grote groepen scholieren. Hierdoor liep het treinverkeer vertraging op.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.