Home

Achtergrond 378 x bekeken

Scheepsramp bij Antarctica ternauwernood voorkomen

Een internationale hulpactie in de ijskoude wateren rond de Zuid-Shetlandeilanden even voor de kust van het Antarctisch Schiereiland heeft een catastrofe voorkomen.

Bemanningsleden en passagiers op het cruiseschip M/S Explorer moesten vrijdagochtend vroeg de reddingsboten in nadat het schip bij King George Island, ruim 1100 kilometer ten zuiden van Kaap Hoorn, op een ijsberg was gelopen.

Volgens de eigenaar van het 75 meter lange onder Liberiaanse vlag varende cruiseschip, Gap Adventures, had de M/S Explorer ten tijde van het ongeluk 91 passagiers, negen reisleiders en 54 bemanningsleden aan boord. Zeventien Nederlanders zaten op het onfortuinlijke schip. Ze moesten in de reddingsboten en werden later opgepikt door het onder Noorse vlag varende cruiseschip Nord Norge.
De opvarenden maken het goed, aldus de kapitein van het Noorse schip. "Ze hebben allemaal eten en kleren. Alles is in orde'', stelde Anvid Hansen van de Nord Norge. Volgens de eerste officier van de Explorer ging de evacuatie voorbeeldig. "Niemand was hysterisch, ze zaten daar rustig en stil omdat we wisten dat er schepen aankwamen", aldus Peter Svensson.

Volgens reisorganisatie Djoser uit Leiden, die vijftien reizigers had geboekt voor de poolreis, maken haar klanten het goed. ,,In eerste instantie zijn ze aan boord gebracht van reddingsboten en inmiddels zitten ze veilig aan boord van een ander cruiseschip dat in de buurt was'', aldus directeur Herman van der Velde van Djoser.

Toch lijkt er een ramp te zijn voorkomen. De weersomstandigheden speelden de reddingswerkers in de kaart. Het is zomer en slechts vijf graden onder nul terwijl het water een temperatuur heeft van min een. Het kan er normaliter behoorlijk spoken. "Ze hebben er zware stormen omdat er geen land is dat voor beschutting kan zorgen", aldus de Britse weerman Stephen Davenport.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.