Home

Achtergrond 232 x bekeken

Schapenhouder moet hondenbelasting betalen

Een schapenhouder heeft twee honden voor het hoeden en drijven van zijn ongeveer 600 schapen. Omdat politiehonden in zijn gemeente zijn vrijgesteld van hondenbelasting dacht de schapenboer ook dat hij vrijstelling kon krijgen voor zijn honden. De gemeente vond van niet, evenals de rechtbank van Roermond.

Volgens de rechtbank heeft de gemeente vrijheid om te bepalen welke categorieën van honden vrijgesteld zijn van hondenbelasting. De betrokken gemeente geeft een vrijstelling voor honden die een sociaal of maatschappelijk doel dienen. Honden die nuttig zijn voor een commercieel bedrijf vallen daar niet onder.

De rechter lichtte ook toe dat in de geschiedenis van de hondenbelasting het bedrijfsmatig gebruik van honden minder een reden tot vrijstelling werd. Ook wilden wetgevers tegengaan dat honden vanwege een fiscaal voordeel aan de ketting gehouden zouden worden. Ondernemers die een klein fiscaal voordeel willen behalen vanwege hun hond maken dus minder kans na deze uitspraak.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘honden’

Meer informatie Uitspraak Rechtbank Roermond, 25 oktober 2007

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.