Home

Achtergrond 155 x bekeken

SP: parlementair onderzoek naar jeugdzorg

Er moet een parlementair onderzoek komen naar het beleid rond de jeugdzorg.

Dat heeft SP-Kamerlid Marianne Langkamp vandaag voorgesteld tijdens de behandeling van de eerste begroting van minister André Rouvoet voor Jeugd en gezin.

Dit onderzoek zou aan het licht moeten brengen hoe besluiten over de jeugdzorg de afgelopen jaren tot stand zijn gekomen. Op de jeugdzorg is veel kritiek, onder meer door steeds weer oplopende wachtlijsten, hulpverleners die langs elkaar heen werken en te veel bureaucratie.

VVD'er Ineke Dezentjé Hamming kwam daarom met het voorstel om bij wijze van proef in tien gemeenten regelvrije zones in te stellen waar medewerkers van het Bureau Jeugdzorg gedetacheerd worden bij de nieuwe Centra voor Jeugd en Gezin. Zo zou de aanpak van probleemkinderen veel meer in een hand gehouden kunnen worden.

PvdA-Kamerlid Samira Bouchibti vond dat nog steeds niet duidelijk genoeg is wie het voortouw kan nemen bij de aanpak van een probleemgezin of de hulp aan een jongere. De wethouder wordt wel eindverantwoordelijk voor de Centra voor Jeugd en gezin, maar niet alle zorg is daarin gebundeld.

CDA-Kamerlid Mirjam Sterk stelde dat minister Rouvoet de opvoeding nog te weinig op de agenda heeft gezet. Daarom moet er in haar ogen een Nationaal Opvoeddebat komen waarin ouders ideeën over de beste manier van opvoeden uit kunnen wisselen. Opvoeders die geen Nederlands spreken, moeten van het CDA verplicht een taalcursus volgen.

De regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie pleitten voor meer nazorg voor jongeren die met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belanden. Zij zouden verplicht moeten worden een verdere behandeling te volgen, in plaats van zomaar naar huis gestuurd te worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.