Home

Achtergrond 273 x bekeken

Romantiek overheerst weer in het kerstgroen

De romantiek bloeit in december weer op tussen het kerstgroen. Als het aan de kersttrendsetters ligt wordt de 'rode draad' dit jaar bruin, gemengd met oud roze in een barokke, negentiende-eeuwse salonstijl.

"Het is het meest succesvolle thema dit jaar", weet Tirza van de Linden van Edelman in Reeuwijk. Edelman is importeur en groothandel in de decoratieve branche met showrooms door heel Europa en Azië. Het bedrijf adviseert de grootwinkelbedrijven in onder meer Nederland. Het nostalgisch bruin wordt volgens Van de Linden vertaald in bloemen, medaillons, parelkettingen en koperachtige ballen. Ook wordt er veel gewerkt met poedertinten.

De invloeden uit de multiculturele samenleving en uit het reisgedrag van mensen komen niet meer terug in de kerstdecoratie. ,,Dat is er nu echt uit. Er is ook minder vraag naar uitgesproken, harde kleuren. Het gaat om de zachte en lichte tinten. Wit blijft daarin altijd een basis omdat je dat feitelijk met alles kunt combineren'', aldus Van de Linden.

In die overdaad aan romantiek worden vaak metaalkleurige artikelen, parelmoer en oesterachtige tinten als contrast gebruikt. Daarin passen vloeiende patronen, maar ook barok, of in ieder klassiek geïnspireerde decoraties. ,,Eerder waren we wat vooruitstrevend met bijvoorbeeld een Bollywoodthema, geïnspireerd op India, maar dat associëren mensen nu eenmaal niet met Kerst. Ze blijven aan het eind van het jaar toch het liefst teruggrijpen op nostalgische thema's en dus de warmte uit het verleden.''

Daarin past ook de massale aandacht voor de miniatuurhuisjes, zoals veel mensen die kennen rondom de modeltreinen. Volgens Van de Linden is er sprake van een heuse spaarwoede onder liefhebbers. Ieder jaar wordt de aandacht voor deze Luville-collectie sterker. De collectables van nostalgische porseleinenhuisjes staan in sommige tuincentra op grote tafels uitgestald.

Moderne, trendy thema's zijn er wel, maar worden in warenhuizen en tuincentra veel minder prominent aangeboden. Van de Linden doelt dan op thema's als oranje-rood, paars-blauw en blauw-zwart. ,,Goud blijft wel aanwezig in de decoraties, maar dan is dat wel geïnspireerd op de natuur.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.