Home

Achtergrond 273 x bekeken

Respect is een groot goed

In Hongarije wordt Allerheiligen nog groots gevierd, een nationale feestdag. Dan merk je wat respect betekent.

In Hongarije wordt de 1ste november, Allerheiligen, groots gevierd. Het is een nationale vrije dag, en families trekken in groten getale richting de begraafplaatsen om daar respect te tonen voor de overledenen.

In 2002 maakte ik de 1ste november voor het eerst ’live’ mee. Als Nederlander weet je niet wat je meemaakt, zo veel respect, zo veel warmte richting overleden dierbaren. Op 31 oktober zie je al veel mensen door het dorp fietsen, beladen met grote witte trosanjers. Per bloem grofweg €1, en soms worden er tientallen op een graf gezet. Toch een hele investering voor de mensen. Behalve veel bloemen worden ook veel kaarsjes in allerlei soorten en maten bij het graf geplaatst. Diverse keren per dag worden de kaarsjes aangevuld.

Op de aanvoerroute richting de begraafplaats is het de hele dag een komen en gaan van fietsen en auto’s. Tientallen mensen lopen rond en bezoeken de graven. Bij de graven wordt gebeden, maar ook stilgestaan bij die ’goeie oude tijd’. Anekdotes worden verteld. Na afloop kopen mensen snoepgoed bij het kraampje dat vlakbij de begraafplaats staat.

De eerste keer voelde ik me ietswat ongemakkelijk bij zo veel belangstelling voor de overledenen. Maar geloof me, je loopt met kippenvel over de begraafplaats. Zo veel bloemen, zo veel kaarsjes, zo veel mensen.

Respect is een groot goed.

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.