Home

Achtergrond 241 x bekeken

Recordgehalte inuline in cichorei

Het gemiddelde inulinegehalte in cichoreiwortels heeft een record bereikt. Tot nu toe bevatten de cichoreiwortels gemiddeld 17,2 procent inuline.

Het meerjarig gemiddelde tot eind november ligt op 16,6 procent, zegt René Schunselaar, manager Agrarische Zaken bij Sensus. “Alleen in 2003 kwam het gemiddelde inulinegehalte tot eind november in de buurt van dit jaar. Een directe verklaring is niet te geven. Het zal een combinatie zijn van de gebruikte rassen en het weer tijdens het seizoen.”
De wortelopbrengsten zijn erg wisselend, zegt Schunselaar. “Op sommige percelen wordt de 40 ton cichoreiwortels per hectare niet gehaald. Bij één teler is 59 ton per hectare geoogst met een inulinegehalte van 17,55 procent.”
Inuline is een oplosbare voedingsvezel die wordt gebruikt als grondstof door de voedingsmiddelenindustrie. Omdat de vraag groeit, wil Sensus het areaal met meer dan 10 procent uitbreiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.