Home

Achtergrond 239 x bekeken

Rabobank wordt weer groen

Bank gaat boeren en tuinders toetsen op duurzaamheid van hun bedrijf.

De Rabobank zet de klok 4 jaar terug; of vooruit, het is maar hoe je het bekijkt. Vier jaar geleden zette de bank plotseling een punt achter het vooruitstrevend ethisch reveil van die tijd. Ze wilde niet langer roomser dan de paus zijn; slechts zakelijke argumenten telden. Als boeren en tuinders aan de wet voldeden, kregen ze het geld. Dat ligt nu anders. Topman Hans ten Cate zegt deze week in Boerderij dat duurzaamheid meetelt. Ondernemers die langer dan vandaag willen boeren, doen meer dan de wet vereist, stelt de bankier.

Vier jaar geleden wilde de bank dat ook, drijvend op de trendy golven van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar op het laatste moment ging dat voor de landbouwdivisie niet door. Duurzaamheidsprofeet Bart Jan Krouwel mocht geen directeur van Food and Agri worden; Sjors Kruiper kwam in zijn plaats. Die laatste wilde de lokale relaties van de boeren niet voor de voeten lopen met ethische check-lijstjes. Ondanks diens zakelijke aanpak is het marktaandeel van de bank in de landbouw niet gegroeid, maar ook niet gedaald.
Kruiper is sinds kort met stille trom vertrokken bij de bank. Zijn vertrek staat nu in een helder licht.

De toon van de bank is pertinent. Ook richting politiek. Den Haag moet andere EU-landen bewegen om onze normen te hanteren. En niet andersom: Nederland is een gidsland, stelt Ten Cate. Hij sluit daarmee aan bij de strenge Health Check van de EU, die maatschappelijke eisen voorop stelt.

Bovendien kan Rabobank niet anders dan kleur bekennen in de landbouw. In de consumentenmarkt heeft ze het al gedaan. Milieudefensie prijst de bank openlijk als ‘s lands grootste groenfinancier en duurzame belegger (met aan het roer directeur Bart Jan Krouwel). Die keuze heeft wel consequenties. De bank zal duurzaamheid moeten koppelen aan schaalvergroting bij de boer. Zoniet, dan is het zakelijk gezien geen duurzame keuze.

Foto

Marcel Henst

Of registreer je om te kunnen reageren.