Home

Achtergrond 229 x bekeken

Provimi verkoopt meerderheid visvoeractiviteiten

Diervoerproducent Provimi verkoopt 90 procent van haar visvoeractiviteiten aan het Deense Biomar.

Door de actie hoopt het Frans-Nederlandse bedrijf zich beter te kunnen richten op haar kernactiviteiten.

Provimi doet de Chileense, Deense en Spaanse visvoeractiviteiten voor een onbekend bedrag over aan Biomar, een van de 3 grootste diervoeder-producenten ter wereld. Samen zijn de overgenomen bedrijven goed voor 10 procent van de geconsolideerde jaaromzet van Provimi. De groep zet de levering van premixen aan de visvoerindustrie voort.

Volgens marktleider Provimi stelt de verkoop het concern beter in staat zich te richten op diervoeding en honden- en kattenvoer. Het eerste halfjaar groeide de omzet met 14 procent tot 976,5 miljoen euro maar daalde het resultaat met 27 procent.

De opbrengst levert ruimte op om te investeren in onderzoek. Tevens kan Provimi door de transactie de groei in opkomende markten ondersteunen, al was hier reeds geld voor gereserveerd. Op dit moment wordt in ontwikkelingslanden reeds 50 procent van de omzet gerealiseerd.

Woordvoerder Miriam ter Braak van Provimi: "Onze afnemers worden steeds groter en nemen de productie van visvoer steeds vaker zelf ter hand. Daarnaast is het een relatief jonge industrie met een vrij cyclisch karakter. Als beursgenoteerd bedrijf zien we meer in de stabiele onderdelen. Tenslotte hebben we de indruk dat visvoerproductie relatief kapitaalintensief is, en de marges in de andere onderdelen hoger zijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.