Home

Achtergrond 249 x bekeken

Productschappen samen in arbeidsprojecten

Zes productschappen bundelen hun krachten op het gebied van de arbeid.

Vandaag tekenden de voorzitters Jos Ramekers en Theo Meijer van achtereenvolgens de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) en Hoofdproductschap Akkerbouw (HPA) daartoe in Zoetermeer een overeenkomst.

Naast deze schappen nemen ook de Granen, Zaden en Peulvruchten (GZP), Diervoeder (PDV), Margarine, Vetten en Oliën (MVO) en Wijn deel. De gezamenlijke afdeling Arbeid richt zich in de betrokken agro- en foodsectoren op arbeidsomstandigheden en arbeidsmarktaangelegenheden en op scholing en opleiding. Het Productschap Tuinbouw blijft vooralsnog buiten de samenwerking, het Productschap Zuivel wenst niet deel te nemen.

Met de ondertekening geven Ramekers en Meijer invulling aan de wens van de achterban (met name de vakbonden) en de politiek dat productschappen nauwer samenwerken en meer aandacht besteden aan het werkveld arbeid. De nieuwe afdeling Arbeid gaat per 1 december van start.

Belangrijke onderwerpen waarmee de afdeling zich zal bezighouden zijn agrarisch stof ('Stof? Pak 't aan!'), grondstofallergie (bakkerij en leveranciers van bakkerijgrondstoffen) en RSI (vleessectoren). Ook geeft de afdeling verder uitwerking aan het gezamenlijke project 'Verankering arbeid', dat met de vakorganisaties FNV en CNV en de andere productschappen wordt uitgevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.