Home

Achtergrond 162 x bekeken

Poolse regering neemt ontslag

Twee weken na de Poolse parlementsverkiezingen is premier Jaroslaw Kaczynski met zijn conservatieve regering afgetreden.

Hij overhandigde vandaag de ontslagbrief aan zijn tweelingbroer, president Lech Kaczynski. Die verleent later op de dag officieel ontslag bij de eerste zitting van het parlement in nieuwe samenstelling.

Het staatshoofd benoemt later deze week de leider van de grootste partij, Donald Tusk, tot de nieuwe minister-president, meldde een presidentieel woordvoerder. Het liberale Burgerplatform van Tusk is al vrijwel rond met de gematigde boerenpartij PSL over de vorming van een regeringscoalitie.

Tusk, die allereerst de verstoorde verhoudingen met de Europese Unie wil verbeteren, heeft donderdag een ontmoeting met de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso. Dat meldde de Poolse krant Gazeta Wyborcza vandaag. Jaroslaw Kaczynski zette de verhoudingen met de Europese partners op scherp door zich keihard op te stellen in onderhandelingen en zijn vijandige uitspraken jegensbuurland Duitsland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.