Home

Achtergrond 256 x bekeken 1 reactie

Pluimveehouder maakt inhaalslag

Minstens driekwart van de Nederlandse eieren komt in 2010 uit alternatieve huisvestingssystemen zoals scharrelstal, volière, of biologische pluimveehouderij.

Dat verwachten stalinrichters in de pluimveehouderij. Nu is dat nog 52 procent, 48 procent van de Nederlandse eieren zijn kooieieren. Deze week maakte het Productschap Pluimvee en Eieren bekend dat dit jaar minder pluimveehouders zijn overgestapt op andere vormen van huisvesting dan voorgaande jaren.

Stalinrichter Jansen Poultry Equipment uit Barneveld denkt echter dat pluimveehouders de komende jaren een inhaalslag gaan maken, mede als gevolg van goede eierprijzen.

Stalinrichter Vencomatic uit Eersel verwacht eveneens dat veel pluimveehouders, met name de grote bedrijven, voor 2010 gaan omschakelen naar alternatieve vormen van huisvesting. Volgens Vencomatic zullen ze dan vooral investeren in volièresystemen.

Vencomatic ziet groeikansen voor de sector, mede omdat Duitse boeren nog afwachtend zijn ten opzichte van alternatieve productie ondanks de groeiende vraag. Nederlandse pluimveehouders hebben die omslag in het denken al gemaakt, aldus Vencomatic.

De stemming onder pluimveehouders is positief, signaleert ook voercoöperatie Agrifrm, ondanks de hoge voerprijzen. Zowel voor eieren als vleeskuikens zijn de prijzen dit jaar redelijk goed, zegt Ben van Raaij, manager varkens en pluimveehouderij bij Agrifirm. Daar komt voorlopig geen verandering in. De vraag groeit als gevolg van toenemende vraag op de wereldmarkt.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gli

    Is het niet verstandig positief te reageren op dit bericht?

Of registreer je om te kunnen reageren.