Home

Achtergrond 334 x bekeken

PPO: Pure Plantaardige Olie

In mijn zoektocht naar de antwoorden voor deze week ben ik heel wat termen tegen gekomen voor groene energie: biodiesel, koolzaadolie, bio-ethanol en zo kan ik nog wel even door gaan. Uit een van de websites die ik bezocht kwam naar voren dat kenners tegenwoordig spreken van PPO (Pure Plantaardige Olie). En aangezien ik een donker bruin vermoeden heb dat wij – deelnemers van De Uitdaging – aan het eind van deze week ook kenners zullen zijn, begin ik daar maar alvast mee door te spreken van PPO.

PPO staat steeds meer in de belangstelling. De groeiende populariteit van PPO kan toebedeeld worden aan twee ontwikkelingen in de 21e eeuw. De eerste is de focus op klimaatverandering. PPO’s zorgen voor minder CO2-uitstoot en kunnen de westerse wereld minder afhankelijk maken van aardolie. Uit berekeningen is gebleken dat Nederland in het jaar 2010 voor 96% afhankelijk zal zijn van de import van brandstoffen. De eigen productie op de Noordzee zal namelijk gaan afnemen. Ook zal het energiegebruik en de CO2-emissie voor de periode 2000-2030 sterk gaan toenemen. Het duurzaam invullen van de steeds hogere brandstof- en energievraag kan een optie zijn om de genoemde problemen tegen te gaan.

Nu even terug naar de vraag van vandaag: geef per teelt de juiste netto opbrengst. Volgens mij moet de volgende verdeling de juiste zijn:
1 ha graan bestemd voor bioethanol => 0 liter olie equivalent
1 ha koolzaad bestemd voor biodiesel => 1.500 tot 2.000 liter olie equivalent
1 ha energiemaïs bestemd voor biogas => 6.000 tot 7.000 liter olie equivalent

Waarom deze antwoorden? Op de site plantaardigheden.nl vond ik het volgende:
Een hectare levert 4.500 kilogram koolzaad, waaruit ongeveer 1.500 liter olie geperst kan worden. Daar rijdt één vrachtwagen ongeveer 4.500-5.000 kilometer mee.

Op de site biogas.nl heb ik veel informatie gevonden over biogas productie via maïsteelt. Ik heb hier niet direct de precieze gegevens kunnen vinden over de opbrengst per ha. Maar ik kreeg wel de indruk dat dit een zeer rendabele vorm van PPO-productie is. Vandaar mijn keuze voor een netto-opbrengst van 6.000 – 7.000 liter olie equivalent uit 1 ha energiemaïs.

Voor het beantwoorden van deze opdracht heb ik naast twee genoemde veel gebruik gemaakt van de volgende sites:
- www.bioethanol.tk
- www.agriholland.nl
- www.energieportal.nl
- www.ppo.nu

Of registreer je om te kunnen reageren.