Home

Achtergrond 177 x bekeken

'Opwarming aarde kan decennia progressie teniet doen'

Klimaatverandering kan desastreuze gevolgen hebben voor de wereldwijde landbouw en Azië in het bijzonder.

Dat schrijven wetenschappers in een gemeenschappelijk rapport aan de vooravond van een Aziatische-topconferentie in Bali.

"Een toename van de nachtelijke temperatuur met 1 procent, tijdens het groeiseizoen, verkleint de Aziatische rijstoogst met 10 procent. De productie van tarwe kan tot 2050 met 35 procent terugvallen". Het zijn twee belangrijke conclusies in het rapport '‘Up in smoke' dat is ondertekend door 35 partijen waaronder het Wereld Natuur Fonds, Oxfam en Greenpace.

Voor China, de nummer 2 vervuiler na de VS, breken volgens de opstellers moeilijke tijden aan. Rijst, mais en tarwe-oogsten kunnen de komende 100 jaar afnemen met 37 procent. Ongehoord voor een land wiens populatie in die periode juist groeit van 1,3 naar 1,6 miljard inwoners.

Greenpeace noemt in haar eigen persbericht de vloedstromen die een belangrijk deel van de Indiase oogst vernielden. De overstromingen hadden dit jaar invloed op 28 miljoen mensen. De toekomst, met warmer weer en meer extremen, heeft een toename aan wervelstormen in petto.

De eeuwenlange regelmaat van moessons en perioden van droogte wordt doorbroken wat voor boeren een compleet andere denkwijze betekent, of zelfs hun werk onmogelijk maakt.

De VN vindt de conclusies belangrijk. "Het vertragen en omkeren van deze gevaren is de belangrijkste uitdaging van deze tijd", verklaarde Koreaanse secretaris-generaal Ban Ki-Moon in een reactie. Het rapport verschijnt net voor een topconferentie voor Aziatische en Oceanische landen. Naar verwachting tekenen de 10 belangrijkste landen hier een overeenkomst over de reductie van CO2-uitstoot.

Of registreer je om te kunnen reageren.