Home

Achtergrond 199 x bekeken

Oost-Europa trekt export bloemen en planten op, Duitsland stagneert

De exportwaarde van bloemen, planten en uitgangsmateriaal vanuit Nederland is tot en met oktober met 4,5 procent gestegen tot 4,6 miljard euro.

Dat meldt HBAG Bloemen en Planten. De exportgroei hangt vooral samen met een toenemende vraag naar 'groen' in Oost-Europa, meldt het hoofdbedrijfschap. Rusland is nu de zesde belangrijkste markt voor exporteurs. De exportwaarde groeide van januari tot oktober met 20 procent naar 128,5 miljoen euro. Volgend jaar kan Rusland de Belgen voorbijstreven als bestemming.

Ondanks de positieve cijfers moet Nederland oppassen voor de toekomst. "Dichtslibbende infrastructuur is een steeds grotere handicap bij het realiseren van de groeipotentie in de markt", aldus HBAG. Opvallend is het toenemende belang van de Britse markt en de stagnatie in Duitsland. De Duitse markt voor planten groeide niet terwijl de markt voor snijbloemen met slechts 1 procent groeit.

Of registreer je om te kunnen reageren.