Home

Achtergrond 220 x bekeken

Ook zwangerschapsverlof voor meewerkende partner

Echtgenotes die meewerken in het bedrijf van hun man krijgen recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering.

Dat blijkt uit het kabinetsbesluit van vandaag om zelfstandig onderneemsters vanaf 1 juli volgend jaar recht te geven op zestien weken betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof.

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) had in september al gezegd dat hij zou bekijken of de publieke verlofregeling ook voor meewerkende partners van zelfstandigen kan gelden. Volgens hem gaat het om een bijzondere groep, omdat tussen echtgenoten geen arbeidsverhouding mag bestaan. Bijvoorbeeld in de agrarische sector werken vrouwen vaak mee in het bedrijf van hun man.

De belangrijkste reden voor het kabinet voor het instellen van de publieke verlofregeling is de bescherming van moeder en kind. Private verzekeringen tegen inkomensverlies door zwangerschap worden veelal te duur gevonden. Daardoor bestaat de vrees dat deze werkende vrouwen te lang doorwerken als ze zwanger zijn en te snel weer beginnen na de bevalling.

De hoogte van de verlofuitkering is gebasseerd op de eerdere verdiensten van de vrouwen. Maximaal kan de uitkering het wettelijk minimumloon van 1317 euro bruto per maand bedragen. Het kabinet heeft begroot dat de regeling die uit de algemene middelen wordt betaald, jaarlijks 13 miljoen euro kost.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.