Home

Achtergrond 201 x bekeken

Onwil Opec houdt prijs van olie hoog

Mohammed al-Hamli van Opec, de organisatie van olie exporterende landen, noemde deze week een stabiele olieprijs een plicht voor onze groep.

Desondanks steeg de prijs voor ruwe olie in New York naar een nieuw record van 96 dollar (€ 66,50). Ook een vat Noordzee-olie bereikte een nieuw prijsrecord van € 62,85.

Opec vertegenwoordigt niet minder dan 40 procent van de ruwe olie op de wereldmarkt en werd laatst versterkt door de toevoeging van een dertiende lid, Ecuador, aan wat wel spottend 'the dirty dozen' werd genoemd.

Al-Hamli vindt het nog niet nodig de eerder voorgestelde 500.000 vaten per dag extra te laten produceren. Geen wonder gezien de lage dollarkoers, die deze week een nieuw dieptepunt van 1,4504 ten opzichte van de euro bereikte.

Indien echt nodig, beargumenteerde hij, kan worden geput uit voorraden. Het negatieve nieuws noopte de Chinese overheid tot inperking van de consumptie, door middel van een belastingverhoging van 10 procent.

De Amerikaanse voorraden zijn echter deze week geslonken met 3,9 tot 312 miljoen vaten. Dit is het laagste niveau sinds oktober 2005, toen de oliemarkt zich herstelde van orkaanstorm Katrina. Ook de Japanse voorraad slonk dit jaar met 16 procent.

Boeren hebben te maken met rode diesel die gemiddeld € 67,25 kost en voorlopig, denken analisten, niet gaat dalen.

Eigenlijk, beargumenteren sommige economen, is de situatie niet zo ernstig als het lijkt. Indien rekening wordt gehouden met inflatie ligt de olieprijs niet hoger dan in 1980.

Hun oordeel is echter niet eenduidig. Bestuurder Vitor Constancio van de Europese Centrale Bank (ECB) vreest voor 'stagnatie', oftewel dat de hoge olieprijs de inflatie, nu 2,6 procent stimuleert.

Het juiste recept om de goed presterende Europese economie te doen stagneren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.