Home

Achtergrond 756 x bekeken 12 reacties

Ongewassen viezeriken

Het ruikt naar koeien en kuilvoer tijdens een vergadering van veeboeren. Als ik dat schrijf in Boerderij, is de boot aan.

Ja hoor, de boot is aan. Half boeren-Nederland schijnt zwaar beledigd te zijn door een verhaal van mij deze week in Boerderij. Ik had het genoegen een boerenvergadering bij te wonen en daar een sfeerverslag van te maken. Dat betekent een verhaal vol waarnemingen: wat is er te zien, wat gebeurt er, waar praten de mensen over? En in dit geval ook: waar ruiken de mensen naar?

Nou, naar koeien en kuilvoer. Niet zo vreemd lijkt me voor een zaal met koeienboeren. Maar toch is men hevig op de boerenteentjes getrapt want ik zou de sector neerzetten als een stelletje ongewassen viezeriken. Goeie help, wat een onzin.

Voor wie het artikel niet gelezen heeft, citeer ik mezelf even: ‘Een weeë geur van koeien en kuilvoer is onmiskenbaar. Hoe warmer het wordt in het zaaltje, hoe duidelijker de geur zich manifesteert. Wat geeft het? Men is hier onder elkaar.’

Ik zou zeggen: wie zich hierdoor beledigd voelt, reageer maar. Maar begin niet meteen te schelden, daar heeft niemand iets aan. Schrijf nou eens duidelijk op waaróm het zo erg is om te melden dat een zaal vol koeienboeren naar koeien ruikt. Ik zelf stoor me er totaal niet aan, maar boeren zelf kennelijk wel.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  fresh frisian farmer

  Ik ben het helemaal eens met de schrijfster, ben zelf een trotse melkveehouder, maar als ik naar wat voor gelegenheid ook ga, wil ik een beetje schoon voor de dag komen.
  Dus gedoucht,lekker geurtje en niet in een Terwijn outfit. En heb al helemaal geen zin om de hele avond over koeien,kuil,trekkers of quotum te praten.
  Er is meer dan die boerderij waar ik met plezier mijn brood uit verdien.

 • no-profile-image

  Klaas

  die boeren zijn te lui om zich even om te kleden en te douchen.
  ze moesten zich schamen, wat ze nu ook doen, nu ze stinken naar stront en kuilvoer.
  boeren zijn ook asociaal tov. stedelingen; ze menen dat stedelingen niks weten. Alsof boerenkennis wat uitmaakt om met mensen om te gaan.

 • no-profile-image

  van wezel

  Waar je mee omgaat wordt je besmet! Visboeren onder elkaar zullen geuren naar vis. Je hebt gelijk dat geeft niks want ze zijn lekker onder elkaar en dan ruiken ze niks. Alleen jij was een buitenstaander en daarom rook jij het!

 • no-profile-image

  piet weetniet

  Dat boeren zich beledigd voelen door het "geur"artikel is wel begrijpbaar.Het gaat niet zozeer om wat er in het artikel beschreven staat, maar veel meer vanuit welke gedachtengang en achtergrond het geschreven is. Het is het zoveelste bewijs dat Margreet Welink en alle andere (landbouw-)journalisten van de diverse Nederlandse media niet in staat blijken te zijn het doen en laten van een boer in publicaties op een manier te beschrijven, zoals die bij een boer hoort. Het komt boeren toe dat de publicaties die in de media over landbouwzaken verschijnen die enkel gebaseerd zijn vanuit een boerenachtergrond zoals die ook werkelijk is. Nog veel te veel schrijven journalisten van uit een boerenachtergrond zoals zij DENKEN dat die is. Blijkbaar kennen journalisten de definitie van een boer niet goed. Die definitie luidt als volgd: " Een boer is iemand die graan van graan maakt , een koe van een koe, een aardappel van een aardappel, een varken van een varken enz." De beschreven definitie is zonder meer de primaire taak van een boer om duurzaamheid van het boerenbedrijf te garanderen. Of anders gezegd, wanneer een boer graan, een varken of een kip enz. verkoopt hij er daarnaast ook voor gezorgd heeft dat hij daarna wederom opnieuw graan ,een varken of een kip kan verkopen. HOOFDZAAK is en blijft dat een boer die "vermeerderingstechniek"met alle kosten van dien op het boerenbedrijf toepast . En voedsel voor de consument produceren wordt dan (alleen maar) BIJZAAK. Als je daarentegen dan publicaties van de doorsnee Nederlandse journalist ziet hoort of leest, kun je niet anders concluderen dat journalisten er blijkbaar een andere definitie van een boer op na houden en wel die van (alleen maar) voedselproducent. En dát als HOOFDZAAK van een boer beschouwen. (Mooi niet dus.) Daardoor komt het ook dat in economisch opzicht boeren een scheefgegroeid imago in de media opgespeld hebben gekregen. Die van dat er alleen maar handel tussen boer en consument plaats vindt. Ook verre van waar. Bij tuinders misschien. Maar bij akkerbouwers en veehouders zeker niet. Naast handel met de consument is er ook een zeer grote handel tussen akkerbouwers en veehouders en onderling. Kort gezegd boeren zijn naast elkaars concurrenten tevens elkaars leverancier en afnemer tegelijk. Een gegeven dat je in reportages, artikelen en commentaren van de hand van Nederlandse journalisten nimmer terug vindt. Er wordt daarin enkel en alleen maar verslag gedaan gebaseerd op de handel van boer met consument. Nogmaals het komt boeren toe dat ze in de Nederlandse media een imago krijgen dat ook bij een boer hoort. Maar zolang journalisten verslag van landbouwzaken doen vanuit een boerenachtergrond zoals zij DENKEN dat die is, kunnen boeren dat wel schudden.

 • no-profile-image

  Henk Nijenkamp

  Het is denk ik, inderdaad moeilijk te begrijpen voor een burger dat sommige boeren ruiken naar kuilvoer, koeien of varkens. In een zaaltje gaat dat luchtje zich verspreiden en dan lijkt het net of alle boeren (stinken). Ik als melkveehouder begrijp dit wel, zelf doe ik mijn uiterste best om te voorkomen dat ik naar de boerderij ruik als ik uitga. Mijn credo luidt: “Ik zeg liever dat ik boer ben, dan dat ze het ruiken”. Het is dus maar net waar je prioriteit legt, moet je met het (zondagse pak) zonodig de stal nog in, of ga je eerst weer omkleden. Oftewel wil je dat jouw uitgaanskleren (stinken). De verontwaardiging zal zijn dat alle boeren nu weer op een hoop worden gegooid. Het is als, één automobilist maakt een stuurfout en nu zijn opeens alle weggebruikers een gevaar op de weg.

 • no-profile-image

  Jan van Kampen

  Ik verkeer vaak tussen boeren van allerlei pluimage, en mij valt op dat het vooral koeienboeren zijn die in vergaderingen stinken. Je zou varkenshouders en kippenhouders verwachten, maar daar ruik je dus helemaal niets.

 • no-profile-image

  Jan van Kampen

  Ik verkeer vaak tussen boeren van allerlei pluimage, en mij valt op dat het vooral koeienboeren zijn die in vergaderingen stinken. Je zou varkenshouders en kippenhouders verwachten, maar daar ruik je dus helemaal niets.

 • no-profile-image

  veehouder

  Het probleem is niet dat de boeren zich niet wassen maar dat ze voor en na een vergadering met de uitgaanskleren de stal in lopen. Dit is bij veel koeienboeren een ingesleten gewoonte die ze doodnormaal vinden.
  Ik hoop dat deze boeren als ze naar een andere dan een boerenbijeenkomst gaan deze fout niet maken en de kleren die ze dan aanhebben echt apart houden, maar ik vrees het ergste.
  Hier is werk aan de winkel voor echtenote's en moeders.

 • no-profile-image

  Pem Klooster- van Koeverden

  Met grote verbazing schijn ik deze discussie te moeten volgen. Is het werkelijk nodig om een abonnement op een vakblad te nemen voor een sfeerverslag van een boerenvergadering?
  Misschien is het handig de redactie van de Boerderij te wijzen op het nut van het maken van negatieve keuzes.
  Even ter illustratie een kleine bloemlezing.
  - Wie last heeft van de geur van vermenging van heel veel deodorants gaat niet naar een beurs voor kantoorartikelen of een kappersbeurs.
  - Wie hoofdpijn krijgt van stof gaat niet naar een Stoffenspektakel zoals die overal in het land gehouden worden.
  - Wie niet als ongewassen viezerik naar een vergading wil, kan ook buiten gaan genieten van Gods schone natuur.
  - Wie zich teveel als levend onderdeel van de bioindustrie gepresenteerd voelt, kijkt niet naar 'Boer zoekt vrouw' maar leest 'Intensieve Menshouderij'.

  In deze gecompliceerde maatschappij is het heel handig om op deze manier te selecteren, want dan blijft het waardevolle vanzelf over. Zo heb ik al jaren geleden besloten om Natuur, Wetenschap en Techniek te gaan lezen in plaats van de Boerderij omdat daar veel meer waardevolle informatie te vinden is dan in dit blad en op de vergaderingen samen.

 • no-profile-image

  Duitman

  O, wat is mevrouw Welink in haar wiek geschoten nu boeren (haar woorden) HET GORE LEF HEBBEN om op haar "sfeerreportages"kritiek te hebben.Ik ben helemaal niet gediend van welke sfeerreportage dan ook in een blad waar ik bijna 300 euro voor moet betalen.Ik verwacht van een vakblad nuttige informatie en geen geneuzel over vergaderingen van boeren of nu weer een dagje met een dierenarts. Bewaar dergelijke artikelen maar voor bladen als Buitenleven, waar u vandaan komt. U vindt dat boeren er zelf zo'n punt van maken, maar om er in uw blog van deze week weer over te beginnen kunt u er zelf geen genoeg van krijgen.Het spijt mij dat ik vorige week mijn abonnementsgeld heb overgemaakt. Ik zou het nu niet meer doen.

 • no-profile-image

  Henk Peters

  Sjongejongejonge....waar gaat dit nou werkelijk nog over? Eerst een artikel over 'naar kuilvoer ruikende boeren' en dan nog es dunnetjes overdoen in een artikel als reactie op 'de reacties van naar kuilvoer ruikende boeren'...
  Oftewel: hoe melk ik een onderwerp maximaal uit bij gebrek aan nieuwe onderwerpen!
  Ik heb inmiddels allang mn conclusies getrokken omtrent al deze prietpraterij in een 'vakblad' en heb het abonnement opgezegd!!!
  Ik vertik het om nog langer 300 euro te betalen voor deze "agrarisch getinte Libelle" !!!!

 • no-profile-image

  chris

  merken jullie nu pas hoe boer onvriendelijk
  margreet is
  moeten jullie nog maar eens wat meer lezen
  wat ze van boeren denkt
  chris

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.