Home

Achtergrond 155 x bekeken

Onduidelijkheid blijft over drukjacht Veluwe

Ondanks aandringen van SP, Partij voor de Dieren (PvdD) en Groen Links is minister Gerda Verburg (Landbouw) niet van plan aan te geven hoe het nu verder gaat met de zwijnenjacht op de Veluwe.

In een brief die ze vandaag aan de Tweede Kamer stuurde, geeft Verburg aan dat ze uiterlijk 18 december beslist over een bezwaarschrift van de Faunabescherming. "Ik ga ervan uit dat u er begrip voor zult hebben dat ik nu niet inhoudelijk kan vooruitlopen op mijn besluit'', zo schrijft ze de Kamer.

De rechtbank in Amsterdam bepaalde onlangs dat de drukjacht voorlopig verboden blijft op de Veluwe zolang door de Faunabescherming ingediende bezwaren niet zijn beoordeeld.

Tegen de wens van de Tweede Kamer besloot Verburg onlangs het verzoek van de provincie Gelderland te honoreren en de verboden drukjacht voor een keer toe te staan om zo het volgens haar te grote aantal wilde zwijnen op de Veluwe te verminderen. Er leven naar schatting tussen de 4000 en 6000 in het natuurgebied, waar 800 als ideaal wordt beschouwd.

Volgens de provincie Gelderland zijn er de afgelopen tijd 2800 zwijnen doodgeschoten via de gebruikelijke jachtmethode waarbij de dieren met voer worden gelokt. Gemeenten en ondernemers klaagden over overlast en schade door voedsel zoekende dieren, die ook betrokken waren bij een groot aantal verkeersongevallen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.