Home

Achtergrond 261 x bekeken 1 reactie

Ondernemerschap is overal anders

Deze week draait alles om rendement. Ik heb toch flink na moeten denken. Wat is rendement, hoe ga ik daar mee om, en wat is het verschil met mijn collega- melkveehouders?
Ik ben tot de conclusie gekomen dat elk bedrijf anders is, iedere ondernemer is anders, iedereen investeert anders. Hmm interessant.

Vaak is een investering een investering voor lange termijn, iets dat niet meteen z'n geld opbrengt. Denk aan quotum, grond en gebouwen. En soms is het voor arbeidsverlichting, denk aan automatisering en mechanisatie, soms gewoon omdat iemand iets als hobby heeft, het leuk vind. Ja, een luxe investering, maar waarom ook niet?

Soms valt een investering goed uit, bijvoorbeeld grond of quotum kopen net voordat de prijs flink gaat stijgen. Soms ben je net een slag te laat.
De een durft meer risico's te nemen, de ander is wat afwachtender. In wat voor omgeving wonen we, hebben we daar nog mogelijkheden?

Natuurlijk is de financieringsruimte vaak een groot obstakel. Die ruimte is ook voor elke ondernemer anders. Hoe ga je daar dan mee om? Verkoop je dan iets, om iets anders te realiseren of neem je veel risico? Of juist niet?

En natuurlijk heeft ook iedereen zijn eigen toekomstvisie. Schaalvergroting, optimalisering, een tweede tak, baan buiten de deur? Toch altijd interessant om van anderen te horen hoe die met het ondernemerschap omgaan. Daar kunnen we veel van leren. Om dan zelf vervolgens je eigen richting te bepalen.

Ons pap zegt altijd: ‘Ik heb meer spijt van de dingen die ik niet gedaan heb, dan van de dingen die ik wel gedaan heb’. En dat hopen wij over 30 jaar ook te kunnen zeggen....

Eén reactie

  • no-profile-image

    Fam Nooijen

    Altijd al bewondering gehad voor jullie pap en zijn uitspraken, en je ziet maar waar ze goed voor zijn.... heel veel succes verder deze week. Maar dat zal als rasechte onderneemster wel lukken.
    gr uit Aarle-Rixtel

Of registreer je om te kunnen reageren.