Home

Achtergrond 306 x bekeken 4 reacties

'Nultolerantie ggo’s nekt veehouderij’

Het Europese toelatingssyteem voor transgene bestanddelen in voedsel en veevoer moet op de helling. Anders lopen de varkens- en pluimveehouderij het risico dat de productie met wel 30 tot 40 procent daalt, omdat het veevoer te duur wordt.

Dat concludeert DG-Agri, het landbouwdepartement van de Commissie, in een rapport over mogelijke gevolgen van het toelatingsbeleid. Commissaris Mariann Fischer Boel heeft het rapport op haar website geplaatst.

DG-Agri heeft berekend wat er gebeurt als ook Argentinië en Brazilië, na de VS, overstappen op de grootschalige teelt van transgene soja, die in de EU nog niet is toegelaten.

De aanvoer van sojameel zou dan met 25,7 miljoen ton teruglopen. De voerkosten zouden met 600 procent toenemen, omdat de Europese voersector alternatieve, veel duurdere grondstoffen zou moeten inkopen, met een rampzalige kostenstijging voor de intensieve veehouderij tot gevolg.

De rapporteurs raden aan af te stappen van de ‘nultolerantie’ (niet toegelaten transgene gewassen mogen in het geheel niet in voer of voedsel zitten); daarnaast moet de toelatingsprocedure flink worden bekort.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  carlo simpel

  De GGO loby ziet zijn kans schoon om de krapte in veevoer te gebruiken om hun handel er door te drukken.
  Er is geen tekort aan vlees en dat zal er nooit zijn want wat je eigenlijk niet nodig hebt kun je ook niet te kort komen.
  :Verder; hogere kosten gewoon in de consumentenprijs doorberekenen dan laten we de marktwerking verder zijn werk doen, toch?!
  Of:wat heeft prioriteit? Granen voor biobrandstof,brood,of vleesindustrie?
  Roept U maar

  groeten
  carlo simpel

 • no-profile-image

  Knor

  Granen voor brood EN voor de dieren. Graan voor bio-energie moet verboden worden. Granen die gebruikt worden voor veevoer worden indirect gebruikt voor voedsel voor de mensen en de mest wordt weer gebruikt voor granen.
  En dat idiote idee dat men geen vlees nodig heeft...dat maken wij zelf wel uit en wij laten ons geen rare ideeen aanpraten door mensen die hun wil aan een iedere wil opleggen. En voor de liefhebbers www.vlees.nl

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  afschaffen van de nultolerantie is weer een cadeau voor de vleesindustrie,
  europese akkerbouwers vragen daar niet naar.

  trouwens , ik kan mij inbeelden dat heel wat mensen best tevreden zouden zijn met een productiedaling van 40%
  ik als kleine varkenshouder met eigen voederproductie in ieder geval wel.

 • no-profile-image

  Judit

  Het vlees wordt duur betaald!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.