Home

Achtergrond 188 x bekeken

Noodtoestand in heel Georgië

De Georgische president Saakasjvili heeft voor het hele land voor vijftien dagen de noodtoestand uitgeroepen. Dat verklaarde de minister van Economische Zaken van de voormalige Sovjetrepubliek, Georgi Arvaladze, gisteravond op televisie.

Eerder woensdag was voor de hoofdstad Tbilisi de noodtoestand afgekondigd in een poging een einde te maken aan de opstand tegen de president. Premier Zurab Nogaideli rechtvaardigde de noodtoestand door te stellen dat er was gepoogd een coup te plegen en chaos te creëren. Tijdens een noodtoestand zijn samenscholingen verboden. Ook zijn de massamedia aan banden gelegd.

Uren eerder had de politie een einde gemaakt aan een demonstratie bij het parlement in Tbilisi, waar al bijna een week wisselende aantallen mensen tegen het regime van Saakasjvili protesteren. De oppositie beschuldigt de president van machtsmisbruik, onderdrukking van politieke tegenstanders en corruptie.

De oproerpolitie greep keihard in om de betoging te breken. Ruim honderd mensen moesten naar het ziekenhuis voor behandeling. Een tentenkamp werd verwijderd. Tientallen mensen zijn opgepakt. Volgens oppositieleidster Tina Kidasheli is haar collega-oppositieleider Giorgi Khaindrava onder de arrestanten. "Ze veegden, zoals ze dat noemen, de straat schoon.'' Uren later bestormden zwaarbewapende speciale politietroepen het oppositionele tv-station Imedi in Tbilisi. Direct daarna ging de zender uit de lucht.

Volgens Saakasjvili wakkert het buurland Rusland de politieke onrust in de voormalige Sovjetrepubliek aan. Hij beschuldigde veiligheidsdiensten en diplomaten van spionageactiviteiten. Uit protest riep hij de Georgische ambassadeur uit Moskou terug en kondigde hij aan dat medewerkers van de Russische ambassade het land worden uitgezet.

Rusland noemde het besluit van Georgië om Russische diplomaten uit te wijzen een "politiek onverantwoordelijke provocatie''. Moskou zei "gepast'' op de beslissing van Tbilisi te reageren. Het Russische persbureau RIA meldde dat Moskou als vergelding drie diplomaten van Georgië zal uitwijzen.

De massale protesten van de oppositie vormen de grootste uitdaging voor Saakasjvili sinds hij vier jaar geleden na vergelijkbare onrust aan de macht kwam. De leider van de zogenoemde Rozenrevolutie van oktober 2003 is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.