Home

Achtergrond 148 x bekeken

Nog geen EU-akkoord over schone lucht

Onderhandelaars van het Europees Parlement en de EU-landen zijn er vandaag nog niet in geslaagd een akkoord te bereiken over een schonere lucht in Europa.

Het conflict spitst zich toe op de maximumnorm voor de kleinste stofdeeltjes, stelde een teleurgestelde onderhandelaarster Dorette Corbey (PvdA) namens het Europees Parlement.

"Vooral Oost-Europese landen liggen dwars'', zei Corbey. "Die landen hebben nog veel vervuilend transport. Compromis is misschien dat Oost-Europese landen meer tijd krijgen voor de normen dan West-Europese landen.''

De stoffige lucht is momenteel een probleem in Europa. Gemiddeld sterven Europeanen negen maanden te vroeg door de vuile lucht, vooral bij snelwegen. Het parlement wil dat terugbrengen tot 4,5 maanden. De onderhandelaars proberen volgende week woensdagavond in Brussel alsnog tot een akkoord te komen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.