Home

Achtergrond 184 x bekeken

'Nederland kan Rusland helpen bij energiebesparing'

Nederland kan Rusland helpen bij haar streven om zuiniger met energie om te gaan.

Dat zei premier Jan Peter Balkenende vandaag in een toespraak tot diplomaten in opleiding in de universiteit van Moskou. Volgens berekeningen van de Russische regering kan Rusland jaarlijks zo'n 150 miljard kubieke meter gas besparen, vier keer zo veel als het verbruik in Nederland.

Balkenende wees erop dat Nederland sinds de jaren zestig veel ervaring heeft opgedaan met het winnen van gas. Balkenende pleitte ook voor samenwerking tussen beide landen om het probleem van de vergrijzing aan te pakken. Rusland kampt met een negatieve bevolkingsgroei. Naar verhouding zullen steeds minder jonge mensen zorg moeten dragen voor een toenemend aantal ouderen.

In Nederland wil de regering door samenwerking met wetenschappers en ondernemers komen tot vernieuwing in de gezondheidszorg. Ook hier kunnen Rusland en Nederland elkaar helpen, aldus Balkenende.

Hij hield zijn gehoor voor, dat een land dat een belangrijke rol wil spelen op het wereldtoneel ook bereid moet zijn verantwoordelijkheid te dragen en een bijdrage dient te leveren aan het oplossen van de problemen waar de wereld voor staat. Van sterke landen mag daarbij een zichtbare inspanning worden gevraagd, aldus Balkenende. "De wereld heeft een sterk en democratisch Rusland nodig als een partner in het aanpakken van problemen die ons allen raken.''

De Nederlandse minister-president sluit vandaag een driedaags bezoek aan Rusland af. Hij wordt er vergezeld door Nederlandse bedrijven. Het bezoek staat in het teken van het verstevigen van economische en politieke banden. Rusland is het grootste gasproducerende land van de wereld en een kwart van het gas dat in Europa wordt verbruikt komt uit Rusland. "Een stabiele en voorspelbare relatie tussen producent en consument is in het belang van iedereen,'' zei Balkenende daags nadat Nederland en Rusland een akkoord sloten over een nieuwe gaspijpleiding van Rusland naar Europa.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.