Home

Achtergrond 188 x bekeken

NMa berispt TenneT over afname stroom

De netbeheerder van het hoogspanningsnet in Nederland, TenneT, moet aantonen dat hij over onvoldoende transportcapaciteit beschikt om een windmolenpark aan te sluiten op zijn netwerk. Dit concludeert de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in een geschil tussen regionaal netbeheerder Essent Netwerk en TenneT.

Op basis van de Elektriciteitswet 1998 is TenneT verplicht aan te tonen dat hij voor het gevraagde transport van elektriciteit geen capaciteit ter beschikking heeft aan de hand van relevante technische gegevens. Daarnaast moet TenneT aangeven welke maatregelen het neemt om de transportbeperking op te heffen. Dit is niet gebeurd. Hierdoor handelt TenneT in strijd met de Elektriciteitswet.

Momenteel neemt het aantal investeringsplannen voor het produceren van elektriciteit flink toe. Ook veel agrarische bedrijven hebben plannen voor stroomlevering, bijvoorbeeld via windmolens of warmtekrachtkoppeling (WKK). Alle plannen van kleine en grote ondernemingen zorgen voor een schaarste aan capaciteit om de opgewekte energie via het netwerk te transporteren.

De NMa heeft TenneT en de regionale netbeheerders opgeroepen de informatie over de ontwikkeling van onder meer productie en afname van elektriciteit beter op elkaar af te stemmen, zodat het bestaande net efficiënter gebruikt kan worden. Daarnaast benadrukt de NMa dat de netbeheerders de problemen gezamenlijk dienen op te lossen.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘energie’

Meer informatie NMa: TenneT moet gebrek transportcapaciteit aantonen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.