Home

Achtergrond 197 x bekeken

NFO wil afzettaken aan Inova Fruit geven

Het nieuwe rassenbureau Inova Fruit moet zich meer gaan richten op de afzet van fruit.

Dat zegt Johan van Haarlem, voorzitter van de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO). Daarmee wil NFO de afzet van Nederlands fruit bundelen.

Inova Fruit is het instrument voor de afzetpartijen om de versnippering in Nederland tegen te gaan, denkt Van Haarlem. "We moeten Inova Fruit ontwikkelen richting de marktafzet. Het is een richting die bij de maatschappelijke tijd past. Je ziet grote supermarktketens die grote volumes inkopen en aan de andere kant is er weinig structuur in de afzet."

Van Haarlem wil met zijn uitspraak de richting aangeven van toekomstige ontwikkelingen van Inova Fruit. "Niet iedereen zal zo hard willen lopen als wij."

Directeur Karel van der Linden zegt de uitspraak van Van Haarlem als compliment te beschouwen, maar er niets mee te kunnen. Volgens Van der Linden loopt de discussie intern niet. Toch heeft Inova Fruit zich al meer richting de afzet bewogen. Het zeven jaar oude bureau installeerde dit jaar adviesgroepen van telers die afzetpartijen bij afzet van nieuwe rassen adviseert.

Michel Schrijnemakers, directeur van fruitveiling Zuid-Limburg, zegt sympathie te hebben voor het idee van Van Haarlem. "Natuurlijk loopt er discussie binnen Inova Fruit over hoe ver Inova Fruit moet gaan en wat de taken kunnen zijn, maar wij zien wel wat in samenwerking die intenser is dan nu."

Schrijnemakers is lid van de Raad van Commissarissen van Inova Fruit, net als Van Haarlem. Fruitveiling Zuid-Limburg coördineert al de afzet Junami voor ondermeer The Greenery, maar het is niet zeker of deze constructie ook volgend jaar nog geldt.

Van Haarlem verwacht op de NFO-ketendag komende vrijdag verder te praten over het onderwerp. "Je moet nieuwe wegen durven te bewandelen."

Of registreer je om te kunnen reageren.