Home

Achtergrond 111 x bekeken

Mug toont temperaturen door de jaren heen

Een nieuwe onderzoeksmethode van wetenschappers van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) reconstrueert de temperaturen in het verleden met behulp van fossiele larven van dansmuggen.

Dat maakte NWO vandaag bekend. De fossielen zijn uitstekende indicatoren voor temperatuurveranderingen. De onderzoekers kunnen zo zelfs de reactie van flora en fauna op toekomstige klimaatveranderingen beter voorspellen.

Zo paste een onderzoeksgroep van het Institute of Environmental Biology van de Universiteit Utrecht de methode toe op afzettingsgesteente uit het Drentse Hijkermeer. Hieruit bleek dat de laatste ijstijd in Nederland gepaard ging met schommelingen in de zomertemperatuur van 2 tot 3 graden Celsius en met plotselinge, grote veranderingen in de regionale vegetatie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.