Home

Achtergrond 164 x bekeken

Mondiaal energieverbruik zal tegen 2050 verdubbelen

Het wereldwijde energieverbruik zal de komende decennia duidelijk toenemen, dit meldt de Belgische nieuwswebsite Belga.

Volgens een studie die de Wereld Energieraad maandag in Rome voorstelde, zal de globale vraag naar energie tegen 2050 met 70 tot 100 procent toenemen. De prijzen voor energie in al zijn vormen - olie, gas, steenkool, elektriciteit, wind- en waterkracht - zullen daardoor aanzienlijk stijgen.

Een prijsprognose doet de studie niet. Maar de WEC noemt hoge energieprijzen waarschijnlijk én zinvol. "Hogere prijzen laten toe meer te investeren in energie-opvoeding en in onderzoek en ontwikkeling. Bovendien verbeteren hoge tarieven de energie-efficiëntie", aldus de Zuid-Afrikaanse energiemanager Brian A. Statham die de studie voorstelde.

Om ook in derdewereldlanden een brede toegang tot energie mogelijk te maken, komen in eerste instantie water- en zonnekrachtcentrales in aanmerking. Momenteel kunnen zowat twee miljard mensen, of een derde van de wereldbevolking, geen commerciële energie gebruiken. Toch lijken er geen knelpunten te zijn als het gaat om middelen, kapitaal of technologie die een bredere energiebenutting zouden beperken. Problematischer zijn meestal het transport en de verdeling van energie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.