Home

Achtergrond 294 x bekeken

Minder salmonella en campylobacter

In Nederlands pluimvee en pluimveeproducten komt steeds minder salmonella en campylobacter voor. Dit blijkt uit een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

In het rapport worden de in Nederland voorkomende zoönosen besproken. Zoönosen zijn ziektes die via dieren op de mens worden overgebracht.
Uit het onderzoek bleek dat, ondanks hygiënemaatregelen, campylobacter bij de slacht in 2006 vaker voorkwam dan in 2003. In pluimveeproducten in de winkel daarentegen vond de VWA wel een duidelijke verbetering, van meer dan 30 procent tot 14,2 procent. De VWA geeft aan dat deze gegevens betrouwbaarder zouden zijn. Bij biologische vleeskuikens komt campylobacter nog steeds meer voor dan bij gangbaar pluimvee.
Met betrekking tot salmonella signaleren de onderzoekers duidelijke verbeteringen. In 2006 vond men in 8,4 procent van het pluimveevlees de salmonella-bacterie, ten opzichte van 11,3 procent in 2003. In 1997 was nog 29 procent besmet. De onderzoekers constateerde dat besmetting op broederijen maar nauwelijks meer voorkomt. Op de vleeskuikenbedrijven werd in 2006 bij 3,5 procent van de koppels salmonella gevonden. In 2003 was dit nog 7,5 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.