Home

Achtergrond 210 x bekeken

'Minder onderzoekers bij grotere vraag gewasonderzoek'

Veredelingsbedrijven zien een oplopend tekort aan Nederlandse onderzoekers voor de stijgende vraag naar gewasonderzoek.

Dat schrijft Paul Maris, projectleider fytopathologie bij De Ruiter Seeds, in het blad Gwsbschrmng, het blad van de Koninklijke Nederlandse Plantenziektenkundige Vereniging.

De vraag naar nieuwe eigenschappen van producten neemt toe. Door nieuwe teeltsystemen als gesloten kas, energieproducerende kassen en systemen met LED-verlichting is meer onderzoek nodig naar raseigenschappen. Voor vacatures kijken de bedrijven steeds vaker naar het buitenland. "De groep studenten die geïnteresseerd is in plantenwetenschappen is de laatste jaren drastisch afgenomen. In 2005 melden zich 5 nieuwe studenten in Wageningen voor plantenwetenschappen. Deze verspreiden zich nog over verschillende disciplines en moet je maar hopen dat er één doorstroomt naar veredelingsbedrijven", zegt Maris.

Ook andere universiteiten hebben plantenstudies, maar Wageningen was jarenlang hofleverancier van Nederlandse goed opgeleide studenten. "De instroom van buitenlandse onderzoekers neemt nu duidelijk toe."

Onderzoek loopt geen gevaar, stelt hij, maar er is meer actie nodig om studenten op te leiden. "Door de handen ineen te slaan op gebied van de opleiding van enthousiaste studenten kan een ideale mix van fundamenteel en toegepast onderzoek in de praktijk tot stand komen." Nu proberen bedrijven ook al scholieren op de lagere school te interesseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.