Home

Achtergrond 158 x bekeken

Minder nieuwe besmettingen bluetongue

Het aantal besmettingen met bluetongue is vrijwel stabiel.

Dat blijkt uit gegevens van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). In Nederland zijn op dit moment officieel 6.335 bedrijven besmet met bluetongue. Hiermee is het aantal besmette bedrijven in ruim twee weken tijd met 3 procent gestegen.

Alleen in de provincies Groningen en Friesland is het aantal besmette bedrijven met meer dan 5 procent toegenomen in de laatste twee weken. In deze provincies zijn met respectievelijk 36 en 91 relatief weinig besmette bedrijven.

De belangrijkste oorzaak van de daling van het aantal besmette bedrijven is volgens ecoloog en entomoloog Kees Booij van de Wageningen Universiteit en Researchcentrum het weer. “Het wordt kouder en dan zijn de knutten ook minder actief. Uit het monitoringssysteem van de Plantenziektekundige Dienst (PD) en de VWA blijkt ook dat er de laatste weken aanzienlijk minder knutten worden gevangen.”

De Wageningen Universiteit is deze week begonnen met een onderzoek naar de overwintering van de knutten. In dit onderzoek wordt op zeventien bedrijven knutten gevangen. Dit gebeurt zowel buiten als binnen de stal. “De temperatuur in de stal is hoger, waardoor de knutten hier mogelijk makkelijker kunnen overwinteren”, legt Booij uit.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.