Home

Achtergrond 237 x bekeken

Milieudefensie plant illegaal bomen in Brussel

Actievoerders van Milieudefensie hebben vanochtend illegaal bomen geplant in Brussel.

Onder meer op de Grote Markt, bij het Atomium en bij de Europese Commissie zijn klinkers uit de grond gerukt voor een nieuwe boom. Ook in de pisbak van het beeldje Manneke Pis is een boom gezet.

"Bij de Grote Markt gebeurde dit onder het oog van agenten in een politiebusje, die niet ingrepen'', zei woordvoerster Marlijn Dingshoff vandaag ter plaatse.

Milieudefensie en de Vlaamse zusterorganisatie protesteerden zo tegen de import van 'fout hout' in de Europese Unie. De groep vraagt strengere regels tegen hout dat illegaal is gekapt. "Het is verboden om bomen te planten, maar wel toegestaan om fout hout te importeren'', zei campagneleider Anne van Schaik.

Bij de Europese Commissie overhandigden de actievoerders een boompje aan Europees Commissaris Stavros Dimas (Milieu). "Illegale houtkap zorgt voor klimaatverandering en bedreigt de biodiversiteit'', vond ook Dimas.

De commissaris erkende dat de huidige regels over 'fout hout' momenteel ,,niet genoeg zijn en niet erg effectief''. De EU heeft nu vrijwillige afspraken met houtlanden als Maleisië en Indonesië. Maar deze zogeheten FLEGT-regels beslaan slechts enkele procenten van het importhout in de EU.

De commissaris wil daarom verdergaande stap verder gaan zei te hopen dat de EU-landen bereid zijn tot bindende wetgeving tegen het illegale hout. Wanneer de EU het eerste schip met fout hout zal weren, durfde Dimas nog niet in te schatten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.