Home

Achtergrond 160 x bekeken

’Migrantenstroom Italië niet meer te handhaven’

De migrantenstroom richting Rome ”is niet langer te handhaven”. Dat heeft de Romeinse burgemeester Walter Veltroni zondag in een interview in de Italiaanse krant La Repubblica gezegd.

Veltroni riep Roemenië op om begrip te hebben voor de Italiaanse terughoudendheid wat betreft immigranten. Sinds deze week geldt een nieuwe maatregel, die bepaalt dat als gevaarlijk beschouwde EU-burgers mogen worden uitgezet. Afgelopen jaar hebben ongeveer 500.000 Roemenen hun land ingeruild voor Italië, aldus de autoriteiten.

Ernstige misdrijven, steeds vaker gepleegd door immigranten uit met name Roemenië, zorgen voor oplopende spanningen in Italië. Dinsdag werd een 47-jarige Italiaanse vrouw vermoord. Een Roemeen werd als verdachte opgepakt. Die heeft echter betrokkenheid bij de moord ontkend.

De krant Corrierra della Sera meldde zondag dat op basis van de nieuwe regelgeving tot 1500 buitenlanders het risico lopen te worden uitgezet. De krant baseert zich op schattingen van de politie.

De Roemeense premier Calin Tariceanu heeft zondag laten weten dat hij zich zorgen maakt over Roemenen die in Italië het slachtoffer worden van vreemdelingenhaat. Drie Roemen werden vrijdagavond in Rome geslagen met stokken en ijzeren pijpen. Tariceanu heeft zijn Italiaanse ambtgenoot Romano Prodi gevraagd maatregelen te nemen ter bescherming van de Roemenen in Italië. De Roemeense premier reist komende week naar Rome om met Prodi over de kwestie te overleggen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.