Home

Achtergrond 268 x bekeken 6 reacties

'Melkveehouder drijft zelf de kostprijs op'

De melkveehouderij ontvangt een goede prijs voor haar product, maar het effect dreigt deels verloren te gaan door een kostprijsstijging die de veehouders zelf veroorzaken.

Dit zei directeur agrarische bedrijven van de ABN/Amro Pierre Berntsen op een bijeenkomst in Giessenburg. Berntsen constateert dat boeren te driftig dreigen te gaan investeren in grond en ook anderszins de kosten uit de hand dreigen te laten lopen. "Ze managen de kostprijs aardig omhoog en dat is jammer," aldus de bankdirecteur.

Ook massale investeringen in mestvergisters kunnen meewerken aan hogere voerprijzen, aldus Berntsen. In de vergisters verdwijnt immers veel mais.

Hij verwacht dat op grond van de oude MEP-regeling hooguit vijftig vergisters gaan draaien. De nieuwe regeling voor duurzame energie zal naar verwachting minder nieuwe installaties aantrekken, omdat de elektriciteitssubsidie lager wordt en de warmte van de vergisters moet worden benut. Toch maken waarschijnlijk nog diverse boeren gebruik van deze regeling.

Oud-minister Cees Veerman, die ook aanwezig was, hield de boeren voor niet te rekenen op een aanhoudend hoge melkprijs. "De prijs wordt geen twee kwartjes. De prijzen voor melkpoeder en boter zijn nu al aan het dalen. Reken de komende jaren maar op gemiddeld 10 of 15 cent hogere prijs dan we gewend waren."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  D uit S

  Helemaal mee eens. Wilco snapt het volkomen. Nu maar hopen dat de regering het ook snapt.

 • no-profile-image

  kopstubber

  en wat te denken van de energie die gebruikt wordt alvorens een gewas als mais vergist kan worden? en dan nog eens de prijs van ons krachtvoer dat omhoog schiet doordat granen en mais voor vergisting gebruikt wordt? dit kun je niet uitleggen aan landen waar hongersnood heerst, maar dat zal misschien ook wel al in een ander discussieforum staan

 • no-profile-image

  Boesje

  Wilco heeft gelijk. Maar hoe leg je de top van LTO Noord dat in godsnaam uit? LTO is de drijfveer achter het vergisten.Diverse malen verantwoordelijke daarop aangesproken maar verschrikt draaien ze zich om. Oeps, .....daar ga ik niet mee in discussie. Het lijkt alsof men met deze vergisters de varkenshouderij de nek om willen draaien. Waarom vraagt de dierlijke sector de LTO niet om opheldering?

 • no-profile-image

  henk

  Ha dat is mooi , gewoon even Cees Veerman bellen als je moet weten hoeveel je voor je melk krijgt . Zit hij tegenwoordig in het bestuur van campina ?

 • no-profile-image

  wilco

  Bij de ABN AMRO zijn ze niet erg consequent. Laatst hoorde ik een reclame op de radio, waar ze de mestvergisters promoten voor de groene stroom. In het artikel promoten ze niet echt. Het is allemaal wel leuk en aardig die 'groene' stroom uit mest, maar de goede grondstoffen voor de consumptie en diervoeding worden gebruikt. Hierdoor onstaat een nog grotere bult mest. En mest is er al genoeg. We moeten iets verzinnen waarmee we de mest kunnen laten verdwijnen en zo stroom creeren. Dan gaan we de goede kant uit.

 • no-profile-image

  Gerrits

  Zo is dat Wilco, de pluimveesector is 10 jaar geleden al begonnen met de plannen om mest te gaan verbranden. Nu is het bijna zover dat er in mei 2008 440000 ton mest verbrand zal gaan worden goed om 8-10 milj kg fosfaat uit de mestmarkt te nemen
  Een pluim voor de mensen achter het project die het voor de pluimveesector hebben opgelost

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.