Home

Achtergrond 395 x bekeken 4 reacties

'Melkprijs 7 procent lager bij ruimer quotum'

Als het melkquotum vanaf 2008/2009 jaarlijks met 3 procent wordt verruimd, leidt dat tot een daling van de EU-melkprijs met 7 procent in 2014/2015.

De melkproductie neemt met 3,7 procent toe ten opzichte van het huidige scenario. Dat staat in een rapport, dat onderzoeksbureau Agra Ceas heeft opgesteld in opdracht van het Europees Parlement. Het spreekt voor zich dat de productiestijging ongelijk over de lidstaten zal zijn verdeeld.

Nu de melkprijzen aantrekken wordt de roep om verruiming van het melkquotum, vooruitlopend op de afschaffing van de quotering in 2015, steeds luider. De meningen in Europa zijn echter verdeeld, zoals ook blijkt uit een enquête die Agra Ceas heeft uitgevoerd onder meer dan honderd Europese organisaties, waaronder ministeries en landbouworganisaties.

Een meerderheid van de ondervraagden is voor een geleidelijke verruiming van het melkquotum en voor een even geleidelijke verlaging van de superheffing. Internationale verhandelbaarheid van quota wordt door een overgrote meerderheid van de ondervraagden afgewezen.

Verschillende lidstaten, waaronder Nederland, hebben bij de Europese Commissie alvast aangedrongen op een verruiming van het quotum met 2 procent in 2008. De verwachting is dat de Commissie hiermee instemt, maar ze wil eerst een onderzoek naar quotumverruiming afwachten. Dat is in december klaar.

In januari volgt dan een onderzoek van de Commissie naar de gevolgen van maatregelen die zijn aangekondigd in het kader van de health check. Een eventuele quotumverruiming maakt daar deel van uit.

Verschillende europarlementariërs uitten vandaag hun zorgen over een verruiming van het quotum voor melkveehouders in kwetsbare gebieden, de zogenoemde 'bergboeren'.

Lees ook NMV vreest prijsdaling bij verhogen melkquotum

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gerard de Boer

  Willem, en wanneer er volgens jou toch niet reeds in 2008 meer kan worden gemolken, wat is dan nog de grondslag om het quotum dan te gaan verruimen?
  Jij vind toch ook dat de quotering per 2015 is verdwenen?
  Dus wanneer ze besluiten om de quotering niet te gaan verlengen in 2015, dan werkt verruiming vooralsnog om deze reden averechts, en zal de landing zeker niet zacht zijn voor de gemiddelde EU-melkveehouder.

 • no-profile-image

  boer

  Het is verreweg het beste dat de superheffing naar 0 gaat ipv andere fratsen.
  de melk wordt nu geheel zonder subsidie afgezet dus is er geen supeheffing nodig de berekening dat de melkprijs zal dalen bij een groter aanbod zal wel korrect zijn maar laat aub de markt zijn werk doen voordat onze afnemers andere vervangend aanbod vinden

 • no-profile-image

  willem

  Waar willen ze het vee vandaan halen ?
  Door de blauwtong zal de produktie ook volgend jaar achterblijven ( afzetters, niet drachtig krijgen, versteend kalf, enz. ) Dus zo`n vaart zal het wel niet lopen. Dit is typisch iets voor de NMV die tegen veruiming van het quotum zijn.

 • no-profile-image

  Hilbrand Korver

  Voor wie even meerekend is het duidelijk waarom een boerenorganisatie als de NMV voor quotum beperking is om de melkprijs niet te laten dalen.
  Per 100.000 kg melk krijg je nu 40.000 euro Als je volgend jaar 3% meer mag melken lever je dan 103.000 kg af voor 7% lagere prijs.Je ontvangt dan 38.316 euro Trek daar nog de extra produktie
  kosten van deze extra liters vanaf dan is het heel duidelijk.Vrijemarkt denken betekend dat je de markt moet regelen zodat je zoveel mogelijk verdiend met zo min mogelijke inspanning.Kijk naar de oliemarkt en bijvoorbeeld de tandartsen Zij bieden zo weinig aan zodat ze zelf de prijs bepalen !! Wie dus nu voor quotum verruiming is heeft andere belangen dan boeren belang.Kijk eens naar de nu voorgestelde voorzitter van LTO noord.
  Allemaal baantjes van instelingen die aan boeren verdiende en nog het meest bij schaalvergroting zonder wist voor de boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.