Home

Achtergrond 195 x bekeken

Megamachines; reuzentelers

Oost-europese akkerbouwers zullen het meest profiteren van betere werktuigen.

Bezoek aan een landbouwbeurs is anno 2007 niet alleen interessant vanwege de indrukwekkende machines. Ook het waarnemen van bezoekers is de moeite waard en geeft zelfs een loepzuivere kijk op de toekomst. Tijdens de Agritechnica, ‘s werelds grootste beurs afgelopen week in Hannover, is de voertaal vaak Oekraïens, Kazachstaans, Pools en Roemeens. De akkerbouwers uit die landen kijken al lang niet meer met kinderlijke verwondering naar al het fraaie ijzerwerk. Je ziet er volwassen ondernemers die hun kansen inventariseren en registreren. Ze treden met grote passen langs maaibekken, spuitbomen, poot- en zaaimachines en schatten de capaciteit in. Met digitale camera’s leggen ze hun nieuwe toekomst vast.

En die toekomst is indrukwekkend. Dat is te zien aan het materieel waarmee ze gaan werken. Bij de gretigheid van de ondernemers moet de gulzigheid van grotere en preciezere werktuigen worden opgeteld. De markt van dit materieel maakt wereldwijd een ongekende groei door. In landen als Rusland zien fabrikanten hun afzet meer dan verdubbelen. Het kan niet anders dan dat de grondbewerking in de landen ten oosten van Duitsland er stukken beter op wordt. Datzelfde mag natuurlijk van de gewasopbrengsten worden verwacht. Alleen het weer blijft een onzekere factor; voor het overige is productiegroei een gegarandeerde zekerheid.

Dat hoeft niet direct bedreigend te zijn voor de Nederlandse telers. Immers, de wereldbevolking groeit door naar 9,2 miljard (!) mensen in 2050. En ondanks de nieuwe arealen daalt het aantal hectares dat per persoon beschikbaar is voor voedselproductie. Schaarste zal de toekomst voor de landbouw roze kleuren. Maar de concurrentie uit het oosten zal wel garant staan voor grote volumes van een eenduidig en netjes gecertificeerd product. Tel daar de nieuwe infrastructuur in de oostelijke EU-landen bij, dan staat langzaam maar zeker een reus van een concurrent op.

Foto

Marcel Henst

Of registreer je om te kunnen reageren.