Home

Achtergrond 142 x bekeken

Meerderheid tegen versoepeling ontslagrecht

Een meerderheid van de bevolking (61 procent) is tegen een versoepeling van het ontslagrecht.

Ook van de mensen die zich beroepsmatig met de arbeidsmarkt bezighouden is een meerderheid tegen. Maar die is met 52 procent wel kleiner.

Dit blijkt uit de Arbeidsmarktenquête die de Raad voor Werk en Inkomen woensdag in Den Haag heeft gepresenteerd. Voor de enquête heeft de raad zevenhonderd mensen ondervraagd die zich beroepsmatig bezighouden met de arbeids- of reïntegratiemarkt. Ook is een representatieve steekproef gehouden onder 1500 huishoudens. Beide groepen is gevraagd naar hun mening en verwachtingen over uiteenlopende aspecten van de arbeidsmarkt.

Van de bevolking is slechts 22 procent voor versoepeling van het ontslagrecht. De overigen hebben geen mening. Onder de 'beroeps' is 38 procent voor en heeft 10 procent geen mening.

Het kabinet wil het ontslagrecht vereenvoudigen. Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken wil het voor werkgevers mogelijk maken personeel te ontslaan zonder toets door de rechter. Hij denkt dat bedrijven dan eerder mensen aannemen.

In de coalitie ligt dit moeilijk. PvdA en ChristenUnie vrezen net als de vakbeweging dat de CDA-minister de rechtsbescherming van werknemers te veel aantast. De werkgevers staan wel positief tegenover de plannen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.