Home

Achtergrond 343 x bekeken

'Meer wintergerst geteeld voor brouwgerst'

Wintergerst kan in de toekomst 10 tot 20 procent van de Duitse behoefte aan brouwgerst leveren.

Nu is dat enkele procenten. De groei is mogelijk omdat enkele nieuwe rassen wintergerst geschikt zijn voor de productie van brouwgerst. Agrarische Unie doet in Nederland een proef met één van deze nieuwe rassen.

"Het wintergerstras Wintmalt is vorig jaar toegelaten op de Europese rassenlijst", zegt productmanager Johann Gerdes van het Duitse kweekbedrijf Lochow-Petkus. "Door het tekort aan zomergerst groeit de belangstelling om wintergerst te gebruiken als brouwgerst. Op termijn kan wintergerst 10 tot 20 procent van de Duitse behoefte aan brouwgerst dekken. Dan praat je over 30.000 tot 40.000 hectare. Wintmalt is in staat brouwkwaliteit te leveren."

De Duitse brouwerijen en mouterijen accepteren wintergerst nog onvoldoende, zegt Gerdes. "Door de hogere prijzen die de brouwerijen en mouterijen nu moeten betalen voor brouwgerst, groeit hun belangstelling."

In Nederland voert Agrarische Unie een proef uit met Wintmalt, zegt verkoopleider Louis Nannes. "Het betreft een proef met 25 telers in Flevoland en het Noorden van het land die volgend jaar samen zo’n 400 tot 600 ton wintergerst gaan leveren. We willen weten of de gerst geschikt is als brouwgerst."

Het voordeel van wintergerst is dat het een hogere opbrengst geeft dan zomergerst, zegt Nannes. "Bovendien verbetert het de structuur van de grond beter dan zomergerst of wintertarwe. En het geeft minder risico’s dan zomergerst omdat het een paar weken eerder wordt geoogst."

Of registreer je om te kunnen reageren.