Home

Achtergrond 347 x bekeken

Magneet vermindert uitstoot fijnstof

Problemen met de uitstoot van fijnstof in pluimvee- en varkensstallen kunnen mogelijk opgelost worden met een fijnstofmagneet.

De Delftse uitvinding bestaat uit drie stroomdraden die stofdeeltjes positief laden. De deeltjes worden dan aangetrokken door alles met een negatieve lading. Hiervoor worden een heg en een hek gebruikt. Deze hebben een negatieve lading omdat ze in contact met de aarde staan en dienen als filter. In tests haalde het systeem tweederde van de natuurlijke stofdeeltjes uit de lucht.

De uitvinding is bedoeld voor snelwegen, maar kan ook andere toepassingen hebben. Uitvinder Bob Ursem heeft het patent op de uitvinding: "In principe is het systeem geschikt voor alle soorten fijnstof. Het kan dus ook een oplossing zijn voor intensieve veehouderijbedrijven."

De Animal Sciences Group (ASG) doet onderzoek naar de vermindering van fijnstof. Onderzoeker André Aarnink ziet wel perspectief in het systeem. "Het principe van stofvermindering met elektrische lading is bekend. Het wordt bijvoorbeeld ook in kantoorgebouwen gebruikt. Op dit moment is het systeem nog niet klaar voor toepassing in stallen. Door de grote hoeveelheid stof zou de filter dagelijks gereinigd moeten worden. Op termijn hebben we goede verwachtingen van het principe."

De ASG verwacht over ongeveer drie jaar de eerste systemen in de praktijk te testen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.