Home

Achtergrond 205 x bekeken 5 reacties

MKB-Nederland: bijscholing werknemers in eigen tijd

Werkgeversorganisatie MKB-Nederland wil dat werknemers in hun eigen tijd cursussen gaan volgen.

Volgend jaar moeten daar afspraken over worden gemaakt in de cao's. De scholing moet verplicht zijn. Dat heeft MKB-Nederland vrijdag bekendgemaakt.

Volgens de organisatie functioneert de arbeidsmarkt in Nederland steeds slechter en is dat een bedreiging voor de welvaart. De snelle globalisering van de economie stelt steeds zwaardere eisen aan bedrijven en hun personeel.

Uit onderzoek van TNS-Nipo in opdracht van MKB-Nederland blijkt dat 2,5 miljoen werknemers (40 procent) geen zin heeft in bijscholing. Ook is 60 procent van de schoolverlaters niet geschikt voor een baan waarop zij solliciteren. Hetzelfde geldt voor vier van de vijf werklozen.

Het midden- en kleinbedrijf heeft 100.000 vacatures, waarvan bijna de helft niet kan worden vervuld. Hierdoor halen steeds meer bedrijven gekwalificeerde medewerkers uit het buitenland of verplaatsen hun bedrijf daar naar toe.

Om hier een halt aan toe te roepen, moet het personeel verplicht worden bijgeschoold, en daarbij kunnen vakantiedagen worden ingezet. MKB-Nederland vindt wel dat scholing fiscaal aftrekbaar moet worden. Werknemers die op deze manier hun persoonlijke ontwikkeling naar een hoger niveau willen brengen krijgen zo een extra stimulans.

Ook zou de regering aan langdurig werklozen scholingskosten moeten betalen om deze groep uitzicht op een serieuze baan te bieden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Anton

  Wat voor een bijscholing wensen de MKB-ers dan voor hun personeel? Een cursus volgen die met de kaasschaaf bewerkt is? Effe een paar sector gerichte onderwerpen er in proppen. Steken ze nogal wat van op! Hoge kosten voor het personeel, wat zij "even" voor moeten schieten, totdat zij het weer fiscaal af kunnen trekken. Dus: dag vakantiegeld.
  En het MKB: leunt wederom achterover!

 • no-profile-image

  Grensboerke

  De heer Hermans gaat weer heel snel door de bocht. Omdat hij geen juiste mensen kan krijgen, gaat hij de mensen die hij heeft wegjagen door hun zelf hun opleiding te laten betalen. Dit getuigt in de huidige arbeidsmarkt wel van heel veel realiteitszin. In plaats van het de werknemer naar de zin te maken of te houden, gaat hij voorstellen doen om het slechter te maken. Hoera.

 • no-profile-image

  Wouter

  Wees maar blij met je baan,mischien is het anders wel dag Anton daar gaat je baan.

 • no-profile-image

  aidan

  wat is er zo nieuw aan dit voorstel ???
  Ik heb altijd op eigen kosten en in eigen tijd scholing en bijscholing gedaan

 • no-profile-image

  Jean Vaassen

  De heer Hermans, voorzitter van de MKB, moet soms ook iets doen voor zijn leden.
  Dat doet ie ook wel, maar dan niet voor de kleintjes.Die mogen braaf hun verplichte bijdrage betalen. Dat zij te pas of te onpas als melkkoe worden gebruikt door de politici, juist doordat ze geen vuist kunnen maken, lees: er geen vuist voor hen wordt gemaakt ... door het MKB, is ondertussen bij ons bekend.
  Dan wordt er ook weer een snauw uitgedeeld naar de werknemers, compleet in de lijn van het vorige kabinet (Loek is VVD- er en was minister van onderwijs): als je - arbeidsongeschikte, werkloze, zieke, alleenstaande, allochtoon - dan zullen we je ....
  Kortom: een mooi praatje voor de achterban: kijk we zijn jullie niet vergeten. ( O ja, is die uitnodiging voor die drijfjacht al binnen ...?)

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.