Home

Achtergrond 330 x bekeken 2 reacties

Liefde maakt dierenbeweging blind

Emoties vlogen in het rond bij spoeddebat over drukjacht. Verburg kreeg een motie van afkeuring. De Kamer lijkt onderhand meer een theater dan een parlement.

Schieten om het schieten, dat zegt me niks, sommige lezers kan het zijn opgevallen. Maar de manier waarop zogenaamd dierenminnende parlementariërs (PvdD, SP, PVV) momenteel praten over de drukjacht op zwijnen grenst aan hysterie. Dat een minister om zo’n kwestietje een motie van afkeuring krijgt is nooit vertoond, zeker niet bij het ministerie van Landbouw.

Ongepaste woede

Dit is opgeklopte woede. Kamer-egootje’s waren gekwetst. Immers, Verburg negeerde de aangenomen motie tegen de drukjacht. Dit mag een minister. Dat de Kamer dit niet leuk vindt, à la. Maar de heftige reacties vind ik ongepast. De bewindsvrouw heeft beter begrepen dan de dierenbeweging dat er meer belangen zijn af te wegen dan die van enkele zwijnen en enkele lichtgeraakte dierenpolitici. Ik vind de ophef ongepast omdat er al honderden ongelukken met wilde zwijnen op en om de Veluwe zijn gebeurd. Het mensenwelzijn telt blijkbaar wat minder voor de dierenbeweging. Liefde maakt blind.

Wanneer valt de eerste zwijnendode?

Wanneer valt de eerste dode door de zwijnaanrijding, dat is de vraag. Niet voor niets is de provincie Gelderland, ondanks de dillema’s, voor de zwijnenjacht. Gelderland heeft de situatie al onhoudbaar genoemd. Er is geen alternatief, pijnlijk maar waar. Als we niks aan het zwijnenprobleem doen, sterven er bovendien nog heel veel wilde zwijnen door auto-ongelukken. Is dat dierenwelzijn? Of ze lopen bloedend door de bossen en komen niet meer aan voedsel. Vinden jullie dat fijn, dierenpolitici? Dit toont aan hoe hypocriet de politieke discussie over dierenwelzijn momenteel verloopt.

In de Randstad is een wilde mus al nieuws

Tot slot. De meeste grote dierenliefhebbers wonen veilig in de Randstad. Daar is de het zien van een wilde mus al reden voor opwinding, en ieder beestje is schattig. In de provincie, waar nog echt wild leeft, ligt dat minder moreel makkelijk. Ik hoop voor de dierenbeweging dat ze geen familie of dierbaren rond de Veluwe hebben wonen die onzacht met zo’n zwijn in aanraking komen. Want dan hebben de Heilig Verontwaardigden heel wat uit te leggen op de volgende familieverjaardag.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  j.g. van der knaap

  mag ik dit "stukje" betitelen als dommig en badinerend? de auteur denkt namelijk als een neanderthaler.

 • no-profile-image

  Kubelink

  Nee joh, die neandertalers waren nog 1 met de natuur en kenden toen ook het begrip 'polarisatie' nog niet. Da's iets moderns en wordt geregeld gebruikt door kortzichtige mensen die zelfs het kleinste beetje verstand van de natuur missen, maar er wel altijd hun mening over klaar hebben. Hoe vol van misverstanden, onwaarheden, vooroordelen en onnozelheden hun opinie ook moge zijn.
  De opinie van Beekman is daar een mooi schoolvoorbeeld van.

Of registreer je om te kunnen reageren.