Home

Achtergrond 222 x bekeken

LTO wil regionaal energienetwerk

LTO Nederland wil toe naar energienetwerken waarbij huishoudens stroom krijgen via glastuinders en veehouders uit hun eigen regio.

Dat zei Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland, donderdag op een bijeenkomst van de LLTB in Roermond.

Het idee achter de zogenaamde regionale energieneutrale netwerken is energieleverende kassen en veebedrijven met vergisters en zonnepanelen op de gebouwen (en eventueel windmolens) de energie te laten leveren voor dorpen en gebieden op het platteland.

LTO wil daarover afspraken maken met de rijksoverheid. "Het convenant Schoon en zuinig dat we hebben ondertekend met de overheid is goed, maar wij denken dat de land- en tuinbouw nog iets verder kan gaan. Ook daar willen we binnenkort afspraken over maken", aldus Maat.

LTO Nederland streeft naar harde afspraken met de overheid. Ze hoopt er fiscale of andere voordelen voor terug te zien. Het convenant Schoon en zuinig betreft vooral de glastuinbouw. Maat denkt met zijn regionale energienetwerken aan een nieuw convenant, waarbij ook de veehouderij een belangrijke rol krijgt. Noud Janssen van de LLTB en CDA-Europarlementariër Esther de Lange reageerden positief op zijn idee.

Of registreer je om te kunnen reageren.