Home

Achtergrond 478 x bekeken 1 reactie

LEI: zetmeelteelt is blijvertje

De zetmeelaardappelteelt blijft in Nederland, ook als de Europese steun wordt ontkoppeld.

Dat concludeert landbouweconomisch instituut LEI in een onderzoek naar de gevolgen van de herziening van het Europese landbouwbeleid.

Ontkoppeling van de steun kost een teler 500 euro per hectare. Het saldo komt hierdoor in de buurt van graan. Het areaal zetmeelaardappelen daalt volgens het LEI wel, maar de mate waarin hangt af van factoren, zoals perspectieven voor concurrerende gewassen en het vertrouwen van telers in zetmeelconcern Avebe.

Terwijl LEI-directeur Jan Blom en Dirk Strijker, hoogleraar Economische Geografie aan de Rijksuniversiteit Groningen, weinig fiducie hebben in het concern, blijken zetmeelaardappeltelers op een bijeenkomst van Dienst Landelijk Gebied in Veendam juist wel vertrouwen te hebben in Avebe. Het concern is in 2005 een nieuwe weg ingeslagen door zich volledig te richten op aardappelzetmeel. ”Ik hoor al veel te lang dat Avebe resultaat gaat boeken met kostprijsverlaging en innovatie”, aldus Blom. Strijker voorziet dat het inzetten op kostenbesparing eindig is. ”Als straks één persoon de fabriek in het najaar aanzet is er weinig kostenbesparing meer te behalen.”

Hans Hoekman, voorzitter van de raad van commissarissen, wijst dit van de hand. ”Kostenbesparing is een continu proces.”

Volgens het LEI zijn er voor Avebe drie scenario’s mogelijk: behoud van de productieomvang, verkleining van het productievolume met 30 procent of stoppen. Groei is niet onderzocht. ”Groei zou kunnen, maar gezien de productiekosten is het onwaarschijnlijk omdat aardappelzetmeel qua kostprijs moeilijk kan concurreren met tarwezetmeel”, legt Blom uit.

Eén reactie

  • no-profile-image

    jan

    als de prijs / opbrengst gelijk is in euro
    is het voor ons niet moeilijk dan verdwijnt de aard bij ons want in aard zit veel meer werk in en meer risico en verder de huur prijsen van de grond is niet bij tehouden en de avebe het is een potje het is een vracht zonder stuur

Of registreer je om te kunnen reageren.