Home

Achtergrond 209 x bekeken

LEI gaat ontwikkeling kostprijs eieren onderzoeken

Het Landbouw Economisch Instituut LEI gaat volgend voorjaar in opdracht van het ministerie van landbouw en het PPE een onderzoek doen naar de kostprijsontwikkeling van eieren.

In 2004 heeft het LEI ook een dergelijke studie uitgevoerd. Het onderzoek dat het instituut gaat doen bestaat uit verschillende onderdelen. In de eerste plaats kijkt het instituut naar de actuele kostprijs van eieren in Nederland. Daarnaast worden de kostprijsontwikkelingen in andere EU-landen zoals Duitsland, Frankrijk en Spanje in kaart gebracht.

Ook kijkt het LEI naar de kostprijsontwikkelingen in landen buiten de EU. Verder wil het LEI de verschillen in kostprijs tussen bedrijven en de oorzaken van die verschillen in Nederland in kaart brengen.

Een belangrijk onderdeel van de studie wordt ook de kostprijsontwikkeling tot 2012. Het LEI inventariseert het EU-beleid en het Nederlandse overheidsbeleid en brengt de gevolgen van het beleid voor de kostprijs in kaart. Het gaat daarbij om de thema’s productveiligheid, diergezondheid, en -welzijn en het milieubeleid.

Bij de internationale vergelijking van de kostprijzen wil het LEI gaan vergelijken op basis van kooihuisvesting. Dit gebeurt omdat in een
aantal belangrijke EU-landen zoals spanje en Polen geen informatie beschikbaar is over technische en economische resultaten van alternatieve houderijsystemen. Wel zal het LEI zoveel mogelijk informatie gaan verzamelen over alternatieve huisvestingssystemen in Frankrijk en Duitsland.

Of registreer je om te kunnen reageren.