Home

Achtergrond 293 x bekeken

LEI: effect hogere graanprijs teniet door lagere aardappelprijs

Het effect van de hogere graanprijs kan dit jaar teniet worden gedaan doordat de prijzen voor aardappelen onder druk staan.

Dat schrijft het landbouw economisch instituut LEI in een rapport over de gevolgen van de gestegen landbouwprijzen. Volgens LEI-onderzoeker Jan Bolhuis is de aardappelprijs veel bepalender voor het inkomen van een akkerbouwer dan de graanprijs. "In 2006 leverde de droge warme zomer een relatief hoge aardappelprijs op, zowel voor poot- als voor consumptieaardappelen. Dit jaar zijn de prijzen lager dan vorig jaar."

Volgens het LEI heeft de stijging van de graanprijzen weinig effect op de inkomens van akkerbouwers. Een stijging van 1 procent leidt op een gemiddeld akkerbouwbedrijf tot een extra inkomen van 175 euro.

Maar de stijging van de graanprijs heeft een neveneffect, zegt LEI-onderzoeker Jan Bolhuis. "Ook de prijzen van andere gewassen gaan omhoog. Dat zal volgend jaar een extra verhogend effect op het inkomen van akkerbouwers hebben. Voor dit jaar is dat effect beperkt omdat door de weersomstandigheden teelten als conservengewassen en graszaad minder geslaagd zijn."

Volgens Bolhuis is het effect van een prijsstijging bij aardappelen, bieten of uien groter dan van graan. "Uitgaande van de prijzen van vorig jaar betekent 1 procent prijsverhoging bij consumptieaardappelen dat het inkomen op een gemiddeld bedrijf stijgt met 355 euro. Bij bieten is dat 225 euro en bij zaaiuien 112 euro. Hierbij moet wel worden aangetekend dat de prijzen van aardappelen en zaaiuien vorig jaar gemiddeld hoger waren dan in andere jaren."

Of registreer je om te kunnen reageren.