Home

Achtergrond 196 x bekeken

Kraamzorg à la natuur

We hebben niet meegedaan aan de mode om te bevallen in het buitenland. Hier worden ook miljoenen kinderen geboren en dat gaat ook goed.

Onze dochter Antonina (1999) en zoon Matei (2002) zijn beiden geboren in een Kazachstaans ziekenhuis. Men keek daar van op, want veel buitenlanders gaan naar ‘huis’ terug voor een geboorte. Ik vind dat flauwekul, want er zijn miljoenen Russen en Kazachen geboren met goede afloop. Die van ons konden dus ook wel hier geboren worden.

Een bevalling gaat hier nog rechttoe rechtaan zonder alle medische poespas zoals in Nederland. Meestal betaal je een zeer ervaren verpleegster 100 euro, zodat ze er bij is als het kind geboren wordt en om de moeder alle steun te geven.

Heeft de moeder niet meteen voldoende melk, dan leggen ze de baby meteen bij een andere moeder die ook pas bevallen is aan de borst. Prima, we doen bij onze zeugen hetzelfde, alhoewel er natuurlijk altijd een kleine kans is op het overbrengen van ziekten.

De kinderen mogen pas met de moeder pas naar huis als de navel er afgevallen is. Er mag in de tussentijd niemand bij moeder en kind komen. Tenminste, in het normale deel van het ziekenhuis. Op de duur betaalde afdeling mag het wel. Dat je er niet bij mag is gezondheidstechnisch heel goed. Het geeft moeder en kind rust. En als je ze wat wilt geven, kun je dat via de verpleegsters doen.

De baby’s worden meteen in een driehoekige doek gewikkeld. Een keer om het lijfje, dan het armpje tegen de doek en het lijfje, en dan de doek er nog eens omheen. Het voorkomt dat de baby zich krabt of met de vinger in het oog komt. En ze zijn meteen veel rustiger als ze zo strak verpakt zijn. Waarschijnlijk hebben ze dan hetzelfde gevoel als de laatste maanden in de buik: klein en strak ingepakt. Ik geloof dat deze methode ook in West-Europa weer opgang maakt.

Toen onze zoon geboren was en ik moeder en kind kon ophalen, zag ik een kapotte dunne deur in het ziekenhuis. Het leek wel alsof er een vuist doorheen was gegaan. En dat was ook zo. Een nieuw vadertje was heel erg uit zijn bol gegaan van kwaadheid omdat hij een dochter had, en geen zoon.

Thuiszorg is hier niet. De families zijn groot, dus er kan altijd wel iemand een paar dagen helpen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.