Home

Achtergrond 474 x bekeken

Koningin werkt mee op zorgboerderij

Koningin Beatrix kwam zaterdagmorgen op zorgboerderij De Groote Modderkolk in het Gelderse Loenen niet om te praten, maar om te werken.

Ze knoopte een schort om, stroopte haar mouwen op, pakte een kom met appels en vroeg aan de 23-jarige, autistische Frederieke: "Waar kan ik je mee helpen?''

Beatrix en prinses Margriet deden zaterdag met duizenden anderen vrijwilligerswerk in het kader van de landelijke vrijwilligersdag Make a Difference Day (MADD). Op De Groote Modderkolk hielpen ze tien verstandelijk gehandicapte jongeren, die daar onder meer een theeschenkerij exploiteren waar bezoekers taart, soep en broodjes kunnen kopen.

"Ik ben niet zo goed in appeltaarten bakken'', zei de koningin tegen Frederieke. Maar dat was volgens de bewoonster geen probleem, want zij had een fotoboekje met uitleg. "Daar moeten we goed in kijken hoor'', benadrukte ze. Stap voor stap fabriceerden ze samen een van de appeltaarten, waarom De Groote Modderkolk in de omgeving beroemd is.

Prinses Margriet hielp de 24-jarige Clement met broodjes smeren. Ondertussen bediende de prinses klanten van de theeschenkerij. ,,Zij is wel huishoudelijk hoor'', meldde één van de vaste vrijwilligsters. "Ze veegde kruimels weg en lette er op dat overgebleven vleeswaren en kaas netjes werden afgedekt. Toen ze meehielp met afdrogen, kreeg ik zelfs een vriendelijk standje dat een kom niet schoon was.''

MADD is dit jaar voor de derde maal georganiseerd. De koninklijke familie doet elk jaar volop mee. ,,Dat komt omdat we in 2005 bij een evenement waren in het kader van het regeringsjubileum van de koningin'', legt MADD-woordvoerster Nienke van Helden uit. ,,Maar de familie vindt het ook echt leuk, ze bedenken grotendeels zelf waar ze gaan helpen. Het werk op deze zorgboerderij was ook een eigen idee.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.